E-tjänster – Mina vårdkontakter

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Logga in i Mina vårdkontakter

I 1177 Vårdguidens e-tjänster Mina vårdkontakter kan du ta kontakt med din vårdcentral eller mottagning för att till exempel boka och avboka tid, förnya recept och hjälpmedel eller se dina läkemedel. Vilka e-tjänster som erbjuds kan variera från mottagning till mottagning. Informationen skickas mellan dig och din vårdgivare på ett säkert sätt.

Så fungerar Mina vårdkontakter

Så fungerar Mina vårdkontakter

Västerbotten

E-tjänster i Västerbotten

När du loggar in kan du kontakta i stort sett alla hälsocentraler, specialistmottagningar och tandvårdskliniker i Västerbotten. Totalt sett är 200 mottagningar i länet anslutna.

De mest använda tjänsterna är önskemål om att förnya recept, boka en tid eller av- och omboka tider som inte passar. 

För att skicka in ett ärende till en mottagning loggar du in och väljer Vårdmottagningar i menyn.

Alla kvinnor i Västerbotten som blir kallade till mammografi kan logga in och direkt i en kalender själv välja en ny tid. Man kan också kontakta patientnämnden om man inte är nöjd med vården.

Om man loggar in med e-legitimation kan man se de recept man fått utskrivna de senaste 15 månaderna, hur många uttag man har kvar och när man når högkostnadsskyddet.

I söktjänsten Hitta vård kan man se vilka tjänster en viss mottagning erbjuder.

Du kan logga in på två olika sätt i Mina vårdkontakter. Antingen använder du e-legitimation eller lösenord och sms.

E-legitimation

Med e-legitimation kan du logga in direkt. E-legitimation kan du skaffa hos din bank eller Telia. För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och uppnått en viss ålder. E-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor kallas Mobilt BankID. Läs mer på e-legitimation.se

Lösenord och sms

Om du väljer inloggning med lösenord och sms, behöver du först beställa hem lösenordet. Det kan du göra här. Lösenordet skickas med ett brev till den adress där du är folkbokförd. När du sedan loggar in får du en engångskod till mobilen. Detta för att säkerställa att det är rätt person som använder Mina vårdkontakter.

Engångskoden skickas som sms till mobiltelefonen varje gång du loggar in. Därför behöver det finnas ett aktuellt mobiltelefonnummer registrerat i Mina vårdkontakter. Du registrerar mobiltelefonnumret när du beställer lösenord första gången och kan sedan ändra det vid behov inne i Mina vårdkontakter.

Om du har eftersändning skickas inte brevet med lösenordet ut. Om du inte bor på din folkbokföringsadress rekommenderas e-legitimation.

Västerbotten

Boende utanför Västerbotten

Om du behöver komma i kontakt med en mottagning i Västerbotten och inte hittar den under ”Hitta och lägg till mottagning” när du loggat in kan du ringa den aktuella mottagningen. Genom att ge dem ditt personnummer kan de godkänna dig för kommunikation via e-tjänsterna även om du inte är folkbokförd i Västerbotten. Så fort godkännandet är genomfört hittar du mottagningen under ”Hitta och lägg till mottagning” och kan skicka ditt ärende.

Fäll ihop

Mina vårdkontakter för barn och ungdomar

Mina vårdkontakter för barn och ungdomar

För ärenden som gäller barn till och med 12 år utför du dessa genom din egen inloggning i Mina vårdkontakter. Logga in här och klicka på "Lägg till barn att vara ombud för" och ange barnets personnummer.

Barn över 13 år behöver ha en egen inloggning - beställ gärna e-legitimation i god tid. Barn kan även beställa ett eget lösenord efter att de fyllt 13 år.

Här kan du läsa mer om ombudsfunktionen.

Fäll ihop

Logga in i Mina vårdkontakter för anhörigs räkning

Logga in i Mina vårdkontakter för anhörigs räkning

Gör så här om en anhörig bett dig att utföra dennes ärenden i Mina vårdkontakter.

  1. Logga in på din anhörigs användarkonto
  2. Klicka på "Vårdmottagningar" och välj sedan mottagning
  3. Välj tjänst (till exempel Beställa tid)
  4. Klicka på rubriken "Kontaktinformation" och fyll i ditt namn och telefonnummer i fältet "Skrivet av närstående" respektive "Telefonnummer till närstående".

OBS! Den anhörig som du ska utföra ärendet åt, måste ha lämnat ifrån sig uppgifterna frivilligt. Om din anhörig till exempel är dement och inte själv kan ta ställning i frågan, rekommenderar vi istället att ni sköter kontakterna med vården på traditionellt vis.

Fäll ihop

Kostnadsfri tjänst

Kostnadsfri tjänst

Det kostar inget att använda Mina vårdkontakter, men om en förfrågan leder till ett besök eller ett förnyat recept gäller landstingets avgifter och regler.

Fäll ihop

Tekniska krav

Tekniska krav

För att använda Mina vårdkontakter måste du ha tillgång till en dator, surfplatta eller en mobiltelefon med internetuppkoppling. Javascript behöver vara aktiverat på datorn för att webbsidorna ska kunna visas korrekt, ofta är det redan automatiskt aktiverat i webbläsaren. Du måste även tillåta cookies. Mer om tekniska krav.

Fäll ihop

Support

Support

Om du har problem med att logga in eller har någon annan fråga kan du kontakta supporten. Det gör du genom att fylla i ett webbformulär eller ringa 08-123 135 00. Supporten har öppet alla dagar 06:00-22:00.

Fäll ihop

Sekretess

Sekretess

Med den säkra personliga inloggningen i Mina vårdkontakter är personuppgifter och information skyddad från obehöriga. Ärenden som skickas via Mina vårdkontakter hanteras av samma personal som du möter på mottagningen. När du skickar ett ärende till din mottagning kan ärendet läsas av dig, ärendemottagaren på mottagningen och den vårdgivare som besvarar ärendet.

Uppgifterna i Mina vårdkontakter behandlas på samma sätt som i patientjournaler. Information om vad som gäller för journaluppgifter och vilka rättigheter du har finns i  artikeln Patientjournalen.

Mer om Mina vårdkontakter

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-05-22
Redaktör:

Åsa Schöldéen, 1177.se


Västerbotten
Tillägg uppdaterade:
2013-10-11
Skribent och redaktör:
Karin Wikgren Mina vårdkontaker Västerbotten, Karin Wikgren Mina vårdkontakter Västerbotten