Finland

Skriv ut
Skriv ut

Reseråd

Reseråd

Skydd mot fästingar

Det finns flera sjukdomar som kan spridas med fästingar. De vanligaste är borrelia och TBE. Mot TBE kan man vaccinera sig, men inte mot borrelia, som behandlas med antibiotika.

Man kan försöka skydda sig mot fästingbett genom att bära täckande klädsel som långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar.

Det är även bra att noggrant leta efter fästingar på kroppen när man klär av sig. Fästingen kanske inte har hunnit bita sig fast ännu eftersom den gärna kryper omkring en stund på kroppen innan den bestämmer sig för att bita. Om man har barn som brukar leka i skog och mark bör man ta för vana att varje kväll leta efter fästingar när barnet klär av sig. Genom att tidigt ta bort en fästing som bitit sig fast kan man förhindra en borreliainfektion men inte TBE.

Skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar

Om man har tillfälliga sexuella kontakter är det viktigt att använda kondom under hela samlaget för att minska risken för sjukdomar som smittar genom sex.

Fäll ihop

Vaccinationer

Vaccinationer

TBE

TBE förekommer i vissa avgränsade delar av landet. Om man ska stanna under en längre tid, det vill säga fyra veckor eller längre, och inte enbart befinner sig i stadsmiljö, rekommenderas att man vaccinerar sig mot TBE om man ska vistas i det område av landet där TBE finns. Men om man till exempel planerar att fotvandra eller campa i naturen i dessa områden rekommenderas att man vaccinerar sig mot TBE även vid kortare vistelse än fyra veckor.

I Finland gäller det framförallt i de sydöstra delarna av landet, inklusive skärgården mellan Finland och Åland, liksom på Åland.

Var ute i god tid

Det är bra att vara ute i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen minst en månad före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om man behöver resa med kort varsel finns möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd kan vara bättre än inget alls. Man kan alltid rådgöra med vaccinationsmottagningen.

Se över tidigare skydd

Genom det svenska barnvaccinationsprogrammet har de flesta som vuxit upp i Sverige redan ett skydd mot vissa sjukdomar som exempelvis difteri, stelkramp, mässling, röda hund och påssjuka. Vaccinet mot de tre sista sjukdomarna infördes 1981. Före resan kan man passa på att se över sitt skydd eftersom det ibland kan behövas en påfyllnadsdos av vaccin mot någon sjukdom.

Om man inte har genomgått hela programmet kan man behöva komplettera sitt skydd. Smittsamma sjukdomar är vanligare i många andra länder än de är i Sverige, vilket kan leda till att man smittas och kanske också tar med sig smittan hem.

Fäll ihop
Skriv ut
Senast uppdaterad:
2012-03-16
Skribent:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Jean Henrik Braconier, läkare, specialist i infektionssjukdomar, Lund