Vaccination mot hepatit B

Allmänna råd

Allmänna råd

Hepatit B är en sjukdom som smittar via blod och när man har oskyddat sex. Vaccination mot hepatit B rekommenderas om man ska stanna längre än tre veckor i ett område där risken att smittas är större än i Sverige, till exempel Asien, Afrika eller Sydamerika, eller om man reser eller planerar flera resor till dessa områden.

Vaccination rekommenderas också om man har en sjukdom som gör att man kan behöva sjukvård och behandlas med sprutor på resmålet, eller om man riskerar att smittas med nålar som används vid till exempel tatuering och piercing. Man ska också vaccineras om man tror att man kommer att ha oskyddat sex med en ny partner på resmålet.

Om man inte har skydd mot hepatit A och behöver även det kan man få ett kombinationsvaccin mot både hepatit A och hepatit B.

Så går vaccinationen till

Man blir vaccinerad vid tre tillfällen och nästan alla har därefter ett skydd för resten av livet. Om du till exempel är äldre, rökare eller har en kronisk sjukdom så kan du behöva ytterligare doser.

Rekommendationen är att man först får en dos, väntar i en månad innan man får sin andra dos och sedan väntar ytterligare fem månader innan man får sin tredje dos. Men även om man inte hinner få alla tre doserna innan en resa ger två doser ett visst skydd, och man kan komplettera senare.

Kombinationsvaccinet mot hepatit A och hepatit B får man också vid tre tillfällen på samma sätt som vaccin mot hepatit B. Efter den tredje dosen kombinationsvaccin har man skydd mot hepatit A under minst 30 år, och mot hepatit B resten av livet.

Barn och ungdomar i åldern ett till femton år kan få ett vaccin där det räcker med totalt två doser.

Om man har kort om tid kan man också behöva få vaccinationerna med ett kortare intervall mellan doserna, men då gäller andra gränser för hur lång tid skyddet räcker. Därför kan det vara bra att efter ett år ta en fjärde dos och på så sätt få ett bättre skydd.

Man brukar få sprutan med vaccin på överarmens utsida.

Graviditet, amning och vaccination

All erfarenhet visar att man kan vaccineras mot hepatit B både när man är gravid och när man ammar.

Barn och vaccination

Alla barn, även nyfödda, kan vaccineras med samma intervall som vuxna. Äldre barn får vaccinet på utsidan av överarmen. Småbarn brukar få sprutan på framsidan av låret.

Biverkningar

Efter vaccinationen kan man bli lite röd och svullen där man får sprutan, och det kan kännas lite ömt, men det brukar gå över inom en eller några dagar.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2016-11-18
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna