Influensa, vad kan man göra själv?

Snabbt stigande feber, värk och hosta

Typiskt för all slags influensa är att man plötsligt känner sig dålig med snabbt stigande feber, huvudvärk, och muskelvärk. Samtidigt kan man få snuva, ont i halsen och torrhosta. Febern brukar ligga mellan 39 och 40 grader i tre till fem dagar. Efter en vecka är man vanligtvis frisk igen, men man kan känna sig trött i flera veckor efteråt. Influensa orsakas av ett virus och går inte att behandla med antibiotika.

Symtomen kan se olika ut från person till person

Äldre människor kan ha lägre feber och mindre besvär av hosta. Små barn kan ha diarré, illamående, kräkningar och magont som symtom.

Vad kan man göra själv?

Det är viktigt att lyssna på kroppen och inte anstränga sig för mycket. Vila behövs, men det innebär inte att man behöver ligga till sängs hela tiden. Oftast är det bra att vara uppe och röra på sig då och då. Man kan också:

  • Dricka mer än vanligt för att ersätta den vätska kroppen förlorar på grund av febern
  • Försöka äta om man inte känner att man mår dåligt av det; glass eller yoghurt kan smaka bra - man får pröva sig fram.
  • Ligga med huvudet högt i sängen, vilket gör det lättare att andas och sova. Bädda med några extrakuddar under huvudet. Om kuddarna läggs under madrassen kan det kännas skönare för ryggen.

Receptfria läkemedel

Om man har besvärlig nästäppa kan man pröva näsdroppar eller nässprej som minskar svullnaden i näsan. Läkemedlen finns receptfritt och ska inte användas mer än tio dagar i följd.

Feber och värk kan lindras med hjälp av smärtstillande och febernedsättande läkemedel, till exempel sådana som innehåller paracetamol, som Alvedon eller Panodil.

Vid besvärande och torr rethosta kan dämpande hostmedicin som innehåller noskapin vara till hjälp.

Smitta

Influensa orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Eftersom man smittar som mest redan ett dygn innan symtomen bryter ut, så kan man smitta andra utan att veta om det. Tiden från det att man har blivit smittad tills man blir sjuk är kort. Det tar mellan en till tre dagar. Man kan vara smittsam i upp till fem dagar efter det att sjukdomen väl brutit ut.

Så undviker man att bli smittad

Influensaviruset smittar genom luften och sprids till exempel när någon som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Man kan också smittas av influensa när man tar någon som är sjuk i hand och sedan gnuggar sig i ögonen.

Smittrisken är större inomhus än utomhus. Risken att bli sjuk ökar också ju fler människor som man träffar. Därför är det vanligt att man blir smittad i inomhusmiljöer där det vistas många människor, som till exempel på bussen, i skolor, på förskola och på arbetsplatser.

Om man vill undvika att bli smittad kan man, om möjligt, försöka hålla sig borta från stora folksamlingar och trängsel. Det är också bra att tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.

Så undviker man att smitta andra

  • Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om man hostar och nyser.
  • Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som man slänger i en soppåse.
  • Stanna hemma från arbetet eller skolan så länge man har feber.

Vaccination mot influensa

De flesta blir inte svårt sjuka av vanlig influensa. Men vissa personer har en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de får en följdsjukdom som till exempel lunginflammation. Det gäller personer som är äldre än 65 år och de som till exempel har en hjärt- eller lungsjukdom, diabetes eller ett starkt nedsatt immunförsvar. Dessa personer rekommenderas därför att vaccinera sig mot influensa varje år.

För unga och medelålders människor som annars är friska är risken för följdsjukdom av vanlig influensa däremot inte stor. Det finns heller ingen anledning att vaccinera i övrigt friska barn mot vanlig influensa.

Läs mer om vaccination mot influensa.

Man kan behöva kontakta vården

Om man tillhör en riskgrupp, och inte har vaccinerat sig mot influensa, ska man snabbt kontakta sjukvården om man får symtom på influensa – helst inom ett dygn. Detta eftersom det finns virushämmande mediciner som kan lindra om man börjar använda dem inom de första två dygnen.

Om man inte tillhör en riskgrupp ska man kontakta vårdcentralen om man har hög feber som inte har gått ner efter tre till fem dygn, eller om den går ner efter denna tid men sedan stiger igen. Man bör också kontakta vårdcentralen om man plötsligt blir mycket sämre. Det kan vara tecken på att man har någon annan sjukdom än influensa eller att man har drabbats av en följdsjukdom.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Publicerad:
2010-11-18
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177.se

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg