Kost och tänder

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

  • Tandens uppbyggnad

    Syra bildas som fräter på tändernas emalj.

    Mer information

    Kariesbakterier på tändernas yta bryter ner kolhydrater som finns i maten, framför allt socker. Då bildas syra i munnen som fräter på emaljen och rotytan. Om tänderna ofta utsätts för syraangrepp kan det bildas hål, så kallad karies.

Kosten påverkar tänderna

Mat och dryck påverkar tänderna genom den frätande syra som bildas av bakterier på tänderna när man äter och dricker. Kosten påverkar också mängden och kvaliteten hos saliven, som skyddar och reparerar tänderna. Har man näringsbrist i barndomen kan det försämra tändernas styrka.

Två sockerarter

Mat innehåller energigivande näringsämnen – kolhydrater, fetter och proteiner samt vitaminer, mineraler och vatten. Enligt näringsrekommentationerna bör drygt hälften av den energi man tillför sin kropp komma från kolhydrater. Kolhydraterna i maten kan indelas i

  • enkla sockerarter – druvsocker och fruktsocker, så kallade monosackarider, samt rörsocker, maltsocker och mjölksocker, så kallade disackarider
  • komplexa kolhydrater – stärkelse och fibrer, så kallade polysackarider.

Bakterier bildar syror

De enkla sockerarterna i maten tar sig lätt in i bakteriebeläggningar som finns på tänderna. Där bryts kolhydraterna ner av bakterierna och det bildas syra. Hur surt det blir beror bland annat på vilken typ av kolhydrat man äter. Rörsocker, druv- och fruktsocker ger stor surhet. Äter man stärkelse och fibrer blir det inte lika surt, med undantag för mat med stärkelse som blivit kraftigt upphettad, till exempel chips och ostbågar. Då blir det lika surt i munnen som när man äter rörsocker.

Syrorna löser upp tandemaljen
När det blir tillräckligt surt löser syran upp tandemaljen och rotytan. Rotytan är känsligare för syraangrepp än tandemaljen. Vanligtvis kan saliven neutralisera syran och skadan blir mindre. Men om tänderna ofta utsätts för syraangrepp hinner de inte repareras och man får då hål i tänderna, så kallad karies. Fluor kan motverka effekten av syraangreppen så att det inte blir hål lika lätt. Fluor hjälper också till att reparera tanden efter en syraattack.

Socker ökar antalet kariesbakterier

Det finns många olika sorters bakterier på tänderna, men det är bara några av dem som orsakar hål i tänderna. Kariesbakterier skiljer sig från övriga bakterier genom att de kan fortsätta att producera syra vid ett lågt pH, det vill säga när det redan är surt i munhålan. Om man ofta äter socker eller andra kolhydrater blir det surt i munhålan, och då ökar antalet bakterier som orsakar karies. Samtidigt minskar antalet bakterier som inte ger karies.

Surt kan också ge frätskador

Tandens ytor kan också lösas upp av sura livsmedel och drycker, utan inverkan av bakterier. Det kallas erosion och känns igen på att tanden blir matt, urgröpt och ojämn i kanten så att fyllningarna reser sig över den omgivande tanden. De olika tandytorna i munnen kan skilja sig i utseende beroende på hur allvarlig frätskadan är.

Risken att få erosion ökar om man dricker mycket sura drycker som exempelvis läsk och juice. Tänderna kan också drabbas av erosion om man ofta har sura uppstötningar från magen och om man kräks ofta, till exempel om man har ätstörningar.

Man är olika känslig för socker

Vissa personer får hål i tänderna redan när de äter lite socker, medan andra klarar sig från hål trots att de får i sig ganska mycket. Hur känslig man är för socker beror bland annat på vilka bakterier som finns på tänderna, på hur mycket saliv som finns och vilken kvalitet den har. Känsligheten för socker ökar mycket om man är torr i munnen.

Näringsbrist ökar känsligheten för socker

Näringsbrist gör att man lättare får karies när man äter socker. Det beror på att man producerar mindre mängd saliv med sämre kvalitet.

Fäll ihop

Tips och råd

Tips och råd

Fluor kan förhindra hål i tänderna

När ett hål börjar bildas märks först inte upplösningen av tanden, men så småningom syns kariesangreppet som en vit fläck. Genom att hålla rent och tillföra fluor, till exempel från tandkräm, sköljvätska eller sugtabletter, kan den vita fläcken repareras. Får upplösningen av tanden fortsätta bildas ett hål som oftast måste lagas.

Regelbunden undersökning viktigt

Karies sitter ofta på ytor som är svåra att komma åt och därför bör man låta tandvårdspersonal undersöka tänderna regelbundet. Då kan hål i tidigt stadium upptäckas och behandlas utan att man behöver laga tanden med en fyllning. Tandläkaren eller tandhygienisten kan också uppskatta hur stor risk en person har för att få karies genom att bland annat mäta hur mycket kariesbakterier och saliv som finns i munnen.

Bra kost minskar risken för karies

Bra kost för tänderna är bra kost för kroppen. Rekommendationen är att mängden kolhydrater ska utgöra cirka 60 procent av energiintaget. Dessa bör huvudsakligen bestå av komplexa kolhydrater, det vill säga stärkelse och fibrer. Rörsocker bör inte ge mer än en tiondel av energin. För en normalviktig, medelålders kvinna motsvarar detta cirka 45 gram socker per dag. Då ingår allt rörsocker som finns i maten. Som jämförelse kan nämnas att en sockerbit ger 4 gram och en matsked sylt 6 gram socker.

Viktigt med saliv

För att minska risken för karies är det också bra om man undviker att småäta, det vill säga äta mellan måltiderna. Små barn bör inte dricka söt dryck som nyponsoppa och saft i nappflaska för ofta när de är törstiga, och framför allt inte under natten. Det är bättre att de dricker vatten.

Mat som kräver tuggning är bra. Då ökar salivproduktionen, och därmed ökar också skyddet av tänderna eftersom saliven neutraliserar syran i munnen. Därför är fiberrik mat nyttig för tandhälsan. Att tugga ett sockerfritt tuggummi, helst i 15 minuter, efter måltiden ökar också mängden saliv.

Tänderna bör borstas med fluortandkräm. Man bör dessutom använda tandtråd och/eller tandpetare för att rengöra mellan tänderna. Det är bra om man gör det både morgon och kväll, men är särskilt viktigt på kvällen innan man går till sängs.

Extra fluor förebygger

Har man frätskador på tänderna, så kallade erosioner, ska man i första hand undvika karameller samt sura drycker och födoämnen. Man bör också avstå från att borsta tänderna direkt efter att man ätit eller druckit. Förutom fluor i tandkräm är det bra om man tar extra fluor. Om erosionerna är omfattande eller om symtomen är svåra kan tänderna täckas med kronor eller porslinsskal.

Muntorrhet kan förvärra tandbesvär

Om man är torr i munnen har man för lite saliv. Det ger ett sämre skydd mot hål i tänderna och mot inflammation i tandköttet eller slemhinnan.

Vissa läkemedel kan ge muntorrhet. Använder man sådana bör man rådgöra med sin tandläkare eller tandhygienist.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2012-04-17
Skribent:

Peter Stensjö, klinikchef, Akuttandvården, Göteborg.

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Peter Lingström, övertandläkare, professor vid institutionen för Odontologi, Göteborgs universitet.

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge