Senast reviderad 2012-04-20

Vad kan man göra åt sängvätning?

Fråga

Vår sexåriga dotter kissar på sig ibland. Vissa nätter kissar hon i sängen och ibland hinner hon inte till toa på dagen heller. Finns det någon hjälp att få när det gäller sängvätningen?

Svar

Det är vanligt att små barn kissar på sig på natten och det är först när barnet är över fem år som man brukar tala om sängvätning. Men det är normalt att även en sexåring kissar i sängen någon gång då och då.

Att man inte kan hålla sig beror på en omognad i nervsystemet som styr förmågan att hålla urinen. Trots att urinblåsan är full och signalerar till hjärnan vaknar inte barnet. Sängvätning är till stor del ärftligt. Barn som är sängvätare har oftast flera släktingar med samma problem.

Sängvätning kan vara praktiskt besvärligt och kännas pinsamt för barnet, men det är ofarligt och växer nästan alltid bort av sig själv.

Om man känner att man behöver göra något för att påskynda utvecklingen finns flera saker man kan göra själv:

  • Lära barnet att kissa regelbundet under dagen, minst fyra gånger per dygn
  • Sprida drickandet under dagen så att barnet dricker mindre på kvällen
  • Undvika drycker på kvällen som läsk, kaffe och te som ökar urinproduktionen
  • Att hjälpa barnet att varva ned en timme innan läggdags genom att till exempel läsa tillsammans eller lyssna på musik.

Om åtgärderna inte räcker utan problemet fortsätter kan man efter utredning hos läkare på vårdcentral eller barnläkarmottagning få ytterligare hjälp:

  • För vissa barn passar behandling med en så kallad larmmatta, som läggs i sängen. När urinen läcker så att det börjar bli vått, ger mattan ifrån sig en signal. Barnet väcks och kan gå på toaletten. Efter ett tag brukar barnet vakna innan det kissar på sig
  • Det finns också medicin som bromsar urinbildningen tillfälligt under natten. Det kan antingen tas vid särskilda tillfällen, om barnet till exempel ska sova borta, eller kontinuerligt. För detta kan man vända sig till läkare på vårdcentral
  • Hos distriktssköterska kan man få lakansskydd vilket underlättar rent praktiskt

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin