Senast reviderad 2012-04-20

Varför kissar min åttaåring i sängen?

Fråga

Jag har sökt hjälp för min åttaåriga dotter för sängvätning och hon har fått Oxybutynin och Minirin.

Den enda undersökning som gjorts är bakterietest i urinprov. Jag är mycket tveksam till att medicinera utan en ordentlig undersökning, särskilt som hon var helt torr mellan två och fyra års ålder, men sedan har börjat kissa på sig allt oftare. Nu händer det varje natt.

Bör man utreda orsaken?

Svar

Att kissa på sig på natten kan vara besvärligt och kännas pinsamt för ett barn som är åtta år. Men det är ganska vanligt och förekommer ända upp i tonåren, ibland även i vuxen ålder. Att man inte kan hålla sig beror i de flesta fall på en omognad i nervsystemet som styr förmågan att hålla urinen. Sängvätning är till stor del ärftligt. Barn som är sängvätare har oftast flera släktingar med samma problem. Barn med den typen av sängvätning brukar aldrig ha varit riktigt torra på natten.

Om barnet har haft en längre period med nattorrhet och sedan börjar kissa i sängen, kan det bero på något annat, som en urinvägsinfektion eller att barnet av någon anledning känner sig orolig och otrygg.

Den utredning som brukar göras vid sängvätning består i att man får träffa en läkare och beskriva hur problemet yttrar sig. Sedan gör läkaren en vanlig kroppsundersökning och man får lämna ett urinprov. Ofta räcker det för att man ska kunna komma fram till rätt behandling.

Ibland kan det behövas ytterligare utredning. Exempel på detta kan vara om man misstänker att barnets besvär uppkommit av psykologiska skäl. Då kan man remittera vidare till en barnpsykolog eller barnpsykiatrisk mottagning. Ett annat skäl till vidare utredning kan vara om man vid uppföljning av ordinerade läkemedel finner att behandlingen inte har fungerat så bra.

Jag tycker att du visar prov på en sund inställning när du inte bara rätt upp och ned accepterar en behandling utan att känna dig informerad om bakgrunden till varför denna sätts in. Det bästa är om du kan kontakta den läkare/mottagning där du redan varit med din dotter, så att ni får ordentlig information och förklaring till vad som behöver göras.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin