Matstrups- och magsäcksröntgen på barn

Matstrupen och magsäcken röntgas för att till exempel se att det inte finns någon förträngning i magmunnen eller bråck på matstrupen. För att det ska gå att se något, behöver barnet dricka röntgenkontrastmedel.

Kontrastmedlet lägger sig på ytan av matstrupen och magsäcken. Då går det också att undersöka hur slemhinnan ser ut, om den är svullen och om det finns något sår eller ärr efter sår.

Barnet ska inte äta eller dricka från midnatt natten före undersökningen, eftersom eventuell mat som finns i magen stör undersökningen och gör det svårare att bedöma bilderna.

Barnet får ta av sig på överkroppen och lägga sig på ett undersökningsbord med röntgenkameran ovanför sig.

Röntgenkontrastmedlet är en vit vätska som inte tas upp i kroppen och som inte är skadlig för barnet. Barnet får dricka ur en flaska eller mugg. Läkaren kan se på en TV-skärm hur kontrastmedlet rinner ner i magsäcken. Barnet får hjälp att vända och vrida på sig så det går att ta bilder som ger bra information. Några bilder tas i ganska snabb följd, för att hinna få en bild av matstrupen och av magsäcken medan den tömmer ut kontrastmedlet i tolvfingertarmen.

Barnets bajs kan efteråt vara vitaktigt. Det är ofarligt och försvinner snabbt ur kroppen.

Publicerad:
2011-07-01
Skribent:

Tor Lindberg, läkare, professor em. i barnmedicin

Redaktör:

Maria Bång, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden