Klämt finger

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Metoden att göra ett litet hål i nageln med ett rödglödgat gem i bild

    Genom att göra ett litet hål i nageln med en rödglödgad ände av ett gem kan blod komma ut och smärtan minska. Det behövs bara ett lätt tryck när gemet är så upphettat.

Smärtsamt

Klämskador gör ofta väldigt ont, till exempel när man klämmer fingret i en dörr. Muskler och senor kläms ihop och det blöder ofta under huden. Blödningen ger en svullnad som värker och huden runt klämstället blir blå. Svullnaden kan sitta kvar i flera dagar. Om nageln har blivit skadad kan den lossna efter några veckor.

Tryck runt klämstället och håll fingret högt

Om man bär ringar på det finger man klämt bör man ta av dem så fort man kan efter skadan för att ringarna inte ska hindra blodflödet då fingret svullnar.

För att stoppa den inre blödningen och hindra att svullnaden blir större trycker man med fingrarna runt klämstället. Håll även det skadade fingret högt, helst högre än brösthöjd, för att minska svullnad och smärta.

Om man vill lindra smärtan ytterligare kan man kyla fingret med kallt vatten eller krossad is inlindad i en handduk. Efter en stund bör man försiktigt böja och sträcka på fingret för att känna om något verkar brutet.

Om det blöder under nageln

Om man är i en situation då man vill försöka få bort blodet under nageln själv kan man följa råden nedan. Men om man tycker det känns alltför smärtsamt och svårt ska man förstås ta hjälp av vården.

När en nagel kläms kan det samlas blod under nageln. Om det gör väldigt ont kan det hjälpa att göra ett litet hål i nageln och tömma ut blodet. Man kan använda till exempel ett gem, som har trubbig ände och som går att hetta upp. Änden av gemet värms i exempelvis en ljuslåga eller med hjälp av en gaständare. Änden måste vara mycket varm – rödglödgad – för att man lätt ska kunna bränna igenom nageln. Man håller gemet mot nageln och trycker endast lätt så att man inte riskerar att skada huden under nageln. När blodet kommer ut genom det lilla hålet lindras smärtan.

Om man vill bränna ett hål själv bör man göra det inom de närmaste timmarna innan blodet hinner stelna. Om man vill ha hjälp med att göra ett hål i nageln kan man kontakta vårdcentralen. Detsamma gäller om ett barn behöver hjälp.

Man kan behöva kontakta vården

Man bör kontakta vårdcentralen om fingret börjar göra mer ont efter några dagar.

Om man utsatts för en kraftig klämskada, om fingret är böjt på ett onaturligt sätt eller om man förlorat känseln i fingret bör man ringa vårdcentral eller sjukhus för att rådgöra om man behöver få fingret undersökt av läkare.

Om skadan är så kraftig att fingertoppen kläms av ska man ta med den och åka till sjukhus snabbt. Det kan gå att sätta tillbaka fingertoppen igen. Linda in den i en fuktad ren tygbit eller handduk och lägg den i en plastpåse. Lägg sedan plastpåsen kallt, i ett kärl eller en plastpåse som fyllts med isvatten. Undvik att endast använda isbitar eftersom det kan bli för kallt och skada fingertoppen.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2011-02-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg