Klåda hos barn

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Klåda hos barn är vanligt. Det får barn i alla åldrar när huden är irriterad. De vanligaste orsakerna till klådan är allergi, infektion och insektsbett.

Barn som är trötta, oroliga eller stressade över något kan också få klåda, till exempel när de ska somna på kvällen.

Det kan klia över hela kroppen men ibland kliar det på särskilda ställen:

 • På huden
  Det kan klia överallt på huden, men oftast där det är varmast och svettigast, exempelvis i böjvecken. Ibland har barnet utslag som kliar men det är inte alltid man hittar några utslag.
 • I stjärt och underliv
  Det kan till exempel bero på springmask, svamp eller att barnet inte torkat sig ordentligt.
 • I ögon, näsa och gom
  Det beror ofta på allergiska besvär.
 • I öronen
  Det kan ofta orsakas av eksem eller en infektion i hörselgången.
 • I hårbotten
  När det kliar i hårbotten kan det bero på huvudlöss, böjveckseksem, även kallat atopiskt eksem och mjälleksem, även kallat seborroiskt eksem. Mjälleksem kan märkas som skorv hos spädbarn och mjäll hos äldre barn.

Orsaker

Orsaker

Allergi

Eksem ger nästan alltid klåda hos barn. Om klådan är svår river barnet ofta sönder eksemen. Rivsåren kan bli infekterade.

Även om barnet inte har några andra hudförändringar än torr hud, vilket barn som lätt får eksem har, kan det ha klåda. När barnet kliar sig blir huden mer irriterad, vilket lätt gör att barnet kliar sig ännu mer och en ond "klådcirkel" uppstår.

Vid allergiska utslag har barnet ofta klåda, till exempel vid nässelutslag eller vid reaktion utan utslag mot mat, matallergier, och mediciner. Barnet kan samtidigt ha en stickande och nästan brännande känsla i huden.

Kontaktallergi, kontakteksem, mot till exempel nickel kan vara en annan orsak till klåda.

Infektioner

Flera virusinfektioner orsakar röda hudförändringar som kliar. Vattkoppor är en sådan virusinfektion. Den ger hudblåsor, koppor, som kliar. Klådan kan vara mycket besvärande.

Lokala hudinfektioner, till exempel svampinfektioner, kan också ge klåda.

Insektsbett

Bett av mygg, knott och loppor är också välkända orsaker till klåda. Barnet har då röda, upphöjda svullnader på bettplatsen och i centrum kan man oftast se stickhålet.

Badklåda

På sommaren kan vattnet vid badstränderna innehålla fågelparasiter som är så små att de inte syns med blotta ögat. När man badar kan de borra sig in i huden någon millimeter innan de dör, vilket ger en ofarlig reaktion med kliande utslag. Badklåda förekommer oftare efter bad i insjöar än i havet. Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom de ofta badar längre tid och håller till på grunt och varmt vatten där det kan finnas fler fågelparasiter. Badklåda smittar inte mellan människor, men kan vara obehaglig.

Skabb

Skabb, som ger eksemliknande förändringar på benen, fötterna, händerna eller fingrarna ger besvärlig klåda. Om man kan se små, fina, lätt rodnade gångar i huden (förstoringsglas är till stor hjälp) är orsaken sannolikt skabb.

Allmän hudirritation och torr hud

Ibland kan huden klia när barnet är varmt, svettigt, irriterat, trött eller känner sig hängigt. En del barn kliar sig när de blir oroliga och bekymrade. När barnet river sig blir huden mer irriterad och barnet kliar sig mer och mer.

En del barn har torr hud, men inte några eksemförändringar. De får också lättare klåda, framför allt om de badar eller duschar ofta och använder tvål som är parfymerad och torkar ut huden.

Hudskador som läker kan klia

När sår på huden börjar läka brukar det klia. Likaså kliar det när huden börjar fjälla efter en solbränna.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Kyla och svalka lindrar klådan. Det kan vara bra att ha tunna och svala bomullskläder och svalt i sovrummet.

Det är bra att ta av eventuella halsband, klocka eller andra metallföremål som kan bidra till klådan. Man kan också badda med till exempel kylbalsam, som finns att köpa på apotek eller prova att ha potatismjöl på huden. Mjölet suger åt sig svett och fukt vilket kyler huden och lindrar därför klådan.

Om barnet har insektsbett eller allergiska utslag som är besvärliga kan man prova att smörja med hydrokortisonkräm.

Om klådan är mycket besvärlig, kan barnet ibland få receptbelagd klådstillande medicin till natten. Förutom att det lindrar klådan gör det barnet lite dåsigt så att sömnen blir bättre.

Barn med torr hud bör inte bada eller duscha dagligen, två-tre gånger i veckan räcker. Man kan använda tvättkräm istället för tvål och ha badolja i vattnet. Ibland kan huden behöva smörjas in med en återfuktande fuktkräm efteråt. Man ska undvika att klia, gnugga eller riva på den irriterade huden eftersom det förvärrar besvären.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-01-14
Skribent:

Tor Lindberg, läkare, professor emeritus i barnmedicin

Redaktör:

Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177.se