Bukspottkörtelinflammation, akut

Allmänt

Akut inflammation i bukspottkörteln, som också kallas akut pankreatit, beror oftast på att man har druckit mycket alkohol under en längre tid eller att man har gallsten. Ibland går det inte att avgöra vad sjukdomen beror på.

Bukspottkörteln ligger långt bak i buken, framför ryggraden. Den bildar olika ämnen, så kallade enzymer och hormoner, som behövs för att man ska kunna bryta ner maten och för att sockerhalten i blodet ska ligga på en lagom nivå.

Man kan minska risken för nya inflammationer genom att låta bli att dricka alkohol. Om man har gallsten är det bra att undvika fet mat, ibland kan man även behöva operera gallan. Om inflammationen kommer tillbaka gång på gång kan den bli kronisk, det vill säga långvarig.

Symtom

Om man har akut bukspottkörtelinflammation kan man ha mycket ont högt upp i mitten av magen, eller ut mot ryggen mellan skulderbladen. Ibland har man också feber. Ofta gör det så ont att man blir blek och kallsvettig och har svårt att vara stilla. Men besvären kan också vara lindrigare.

Det är också vanligt att man mår illa och kräks, och att magen blir svullen.

Behandling

Akut bukspottkörtelinflammation går oftast över av sig själv, men man brukar bli så dålig att man behöver vårdas på sjukhus. Ibland kan sjukdomen bli livshotande.

Man får inte äta eller dricka tills inflammationen har läkt, vilket brukar ta några dagar. I stället får man vätska och salter direkt i blodet genom dropp, samt smärtstillande medicin.

Om man behöver behandlas längre tid får man också näringslösning, ibland direkt i blodet eller genom en slang ner i magsäcken, en så kallad sond. Ofta får man även antibiotika.

Om det var en gallsten som orsakade sjukdomen, så brukar gallblåsan opereras bort vid ett senare tillfälle.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har akut bukspottkörtelinflammation ska man kontakta en vårdcentral.

Har man mycket ont ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för råd om vart man ska vända sig.

Senast uppdaterad:
2012-09-12
Skribent:

Anders Hyltander, läkare, specialist i kirurgi, Östra Sjukhuset, Göteborg.

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden