Solråd för barn

Skriv ut (ca 4 sidor)
Foto på barn som sitter under ett parasoll och leker på en strand.
Skriv ut

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och blir lättare bränd i solen. Man ska skydda barnen med luftiga kläder och solkräm. Spädbarn ska helst inte alls vara i direkt solljus.

Solljus innehåller olika slags strålning. Den ultravioletta strålningen (UV-strålningen) delas upp i UVA-strålning, som gör att hudens pigment mörknar, och UVB-strålning, som gör att mängden pigment ökar och att överhuden blir tjockare. Båda typerna av ultraviolett strålning kan ge hudskador.

Lite sol är nyttigt

Efter en lång vinter är det ofta skönt för barn att vara ute och leka med lättare kläder. Solstrålarna är nyttiga för både barn och vuxna, men i måttliga mängder. Solen ger värme och ljus, och de ultravioletta strålarna gör att kroppen bildar D-vitamin som alla behöver. Men man behöver inte vara ute i solen länge för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. Det räcker om händerna och ansiktet utsätts för solstrålar i ungefär 20 minuter varje dag.

Huden kan skadas

Men solstrålarna kan orsaka soleksem och brännskador. För mycket solljus kan göra att huden åldras snabbare. Barns hud är tunnare och har mindre pigment än vuxnas och blir därför lättare bränd av solen. Om man bränner sig flera gånger som barn ökar risken att få hudcancer senare i livet. Störst är risken för personer med ljus eller fräknig hy. Ju mörkare hy man har, desto bättre tål man solen och desto mindre är risken för att få hudcancer. Men risken för hudcancer ökar också ju mer tid man är i solen, oavsett om man bränner sig eller inte.

Solråd för spädbarn

Solråd för spädbarn

Spädbarn, det vill säga barn under ett år, har nästan inget skydd alls mot solens strålar och ska helst inte utsättas för direkt solljus.

Ett barn under sex månader skyddar man mot solen genom att klä barnet i heltäckande tunna kläder och solhatt samt att alltid hålla barnet i skugga eller genom att vara inomhus när solen är som starkast mellan klockan 11 och 15. Det är viktigt att se till att det inte blir för varmt i vagnen. Ofta är det bättre att låta barnet ligga på en filt på marken, i skuggan av ett träd eller ett parasoll.

Om ett barn som är över sex månader har skyddande kläder och solkräm är det ingen fara om det hamnar i solsken korta stunder under lek eller en tur i barnvagnen. Man behöver använda en hög solskyddsfaktor om man smörjer in barnet, det vill säga en solskyddsfaktor mellan 30 och 50.

Fäll ihop

Vad kan man göra för att undvika solskador?

Vad kan man göra för att undvika solskador?

Bild på två barn och en vuxen osm står på en strand och tittar på sina skuggor.

Med skuggtestet kan man se om solen är stark eller svag. Långa skuggor betyder svagare sol och korta skuggor betyder starkare sol.

Undvik solen mitt på dagen

På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel. Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Om man är utomhus mitt på dagen kan man försöka vara på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar. Vill man ändå vara på stranden när solen är som starkast kan man sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.

Tänk på att vatten och sand reflekterar solljus och ökar strålningens effekt. Solstrålarna sträcker sig också ungefär en halvmeter ner i vattnet, så småbarn som leker på grunt vatten får inget solskydd av vattnet. En dag med vind på sjön eller på stranden kan kännas sval och skön. Om man har bränt sig märks det först på kvällen och natten efteråt.

Tiden på dagen är mer avgörande än väderleken för hur stark solen är. Solstrålningen är kraftigare mitt på dagen en molnig dag än klockan 16 en solig dag. Moln släpper igenom omkring hälften av solstrålarna. Därför kan huden lätt bli bränd även när det är molnigt eller soldisigt.

Om man vill kan man undersöka hur stark solen är genom att göra det så kallade skuggtestet. Om ens skugga är kortare än man själv, är solen stark. Om skuggan är längre, är solen inte lika stark och farlig.

Välj rätt kläder

När små barn är i solen ska de ha solhatt eller keps. De bör också ha en långärmad t-shirt och byxor med långa ben. Det går bra med luftiga bomullskläder, men väven i tyget ska vara tät. Man kan enkelt kontrollera det genom att hålla upp plagget mot solljuset. Strilar ljuset genom är skyddet dåligt. De flesta plagg har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Mörka kläder skyddar bättre än ljusa. Det finns också speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor.

När barnen badar bör de ha badshorts som går långt ner på låren och T-shirt eller baddräkt. Våta kläder skyddar sämre mot solens strålar, så det är bra att byta om till torra kläder efter bad. Solglasögon med så kallat UV-skydd är bra skydd och kan om man vill användas så snart barnen behöver dem och kan bära dem, från ungefär två års ålder. Välj solglasögon som skyddar ögonen även från sidan.

Använd mycket solkräm

Solskyddsmedel ska användas som komplement till kläder. Man bör smörja in oskyddade delar av kroppen med solkräm en stund innan man går ut. Solskyddsmedlet ska vara extra vattenfast och ha hög solskyddsfaktor, det vill säga mellan 30 och 50. På land i Sverige räcker oftast faktor 30, men till sjöss och i varmare länder kan man behöva upp till solskyddsfaktor 50.

Det är viktigt att smörja in solkrämen jämnt och tjockt. Glöm inte ansikte, panna, läppar, öron och bakom öronen, och på ovansidan av händerna och fötterna. Man behöver smörja på nytt efter bad och även vid behov då och då under leken.

För att uppnå den solskyddsfaktor som anges på solkrämen, måste man använda rikligt med solkräm. Ett barn i sju- åttaårsåldern behöver omkring 30 milliliter för att täcka hela kroppen, en tonåring lite mer. Det betyder att en flaska på 200 milliliter solkräm räcker cirka sex gånger.

Solråd i varmare länder

Risken att bränna sig i solen är större i varmare länder än den är i Sverige, särskilt om man reser utomlands under den svenska vintern då man är blek i huden. I länder där solen är starkare än i Sverige ska man vara extra noga med att undvika direkt solljus mellan klockan 11 och 15. Det gäller även äldre barn. I länder med stark sol är det också viktigt att smörja in barnen med solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på minst 30.

Solråd på vintern

Man bör smörja in ansiktet och andra oskyddade kroppsdelar med solkräm även på vintern, om det är snö och solen är stark. Det är särskilt viktigt i fjällen där man är omgiven av gnistrande snö när det är soligt. Snö reflekterar 80 procent av solstrålarna. I fjällen är det också viktigt att använda solglasögon eller skidglasögon.

Fäll ihop

Vad kan man göra om barnet har bränt sig?

Vad kan man göra om barnet har bränt sig?

Om barnet bränner sig så att huden blir röd och ömmar bör man undvika solen i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om man får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor. Om huden svider kan man kyla ner den med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och kliande soleksem kan också lindras med en receptfri hydrokortisonkräm.

Fråga om råd

Om barnet har bränt sig eller mår dåligt av för mycket sol, och man är osäker på vad man ska göra, kan man kontakta barnavårdscentralen eller vårdcentralen. Man kan också kontakta Sjukvårdsrådgivningen på telefon.

Man kan behöva kontakta vården

Man bör kontakta vårdcentralen om barnet har svåra soleksem. Det gäller också om barnet har fått en kraftig brännskada där det har bildats blåsor på huden.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Publicerad:
2011-06-21
Skribent:

Tor Lindberg, barnläkare, professor em i barnmedicin

Redaktör:

Susanne Andersson, 1177.se

Granskare:

Natalia Ballardini, barnläkare, ansvarig för Sachsska barnsjukhusets hudmottagning, Södersjukhuset, Stockholm

Fotograf:

Juliana Wiklund