Nästäppa och snuva -egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Snuva och täppt näsa vanligt vid förkylning

Den vanligaste orsaken till snuva är en vanlig förkylning. I början är snuvan tunn och nästan genomskinlig. Inom några dagar blir den ofta tjockare och mer grå, gul eller ibland grön till färgen. En tjock gul eller grön snuva är ofta en naturlig följd av förkylningsvirus. Det behöver inte betyda att man har fått en bakterieinfektion.

En förkylning kan också göra att man blir täppt i näsan. Då svullnar slemhinnorna i näsan och det blir svårare att andas.

Tunn snuva kan bero på allergi

Om näsan ständigt rinner och snuvan alltid är tunn och genomskinlig kan man misstänka att snuvan orsakas av allergi. Ofta har man också andra tecken på allergi som rinnande, kliande ögon eller nysningar. Även nästäppa som aldrig ger med sig kan ibland bero på allergi.

Känsliga slemhinnor kan ge snuva

En del får besvär från näsan när de till exempel äter, röker eller upplever temperaturväxlingar. Man kan då få tunn rinnande snuva eller bli täppt i näsan. Ibland nyser man bara eller så kliar det i näsan. Det kallas vasomotorisk rinit och beror på att slemhinnorna i näsan är extra känsliga. Orsaken är okänd.

Nästäppa kan även bero på nässprej eller graviditet

Om näsan är täppt under lång tid kan det bero på att man har använt avsvällande nässprej för länge. Kvinnor som är gravida kan också få långvarig nästäppa, eftersom hormoner gör så att nässlemhinnan svullnar.

Sov med höjd huvudända

Om snuvan och nästäppan gör det svårt att sova kan man pröva att ligga med huvudet högt i sängen. Bädda med några extra kuddar under huvudet. Om kuddarna läggs under madrassen kan det kännas skönare för ryggen.

Rensa näsan kan hjälpa

Om man har tjock snuva kan det hjälpa att rensa näsan med koksaltlösning innan man går och lägger sig. Det finns färdiggjorda koksaltdroppar och koksaltsprej att köpa på apotek. Det går även att göra en koksaltlösning själv genom att blanda en milliliter – ett kryddmått – salt i en deciliter vatten. Lösningen kan kokas upp och svalna av, men det är inte nödvändigt med ett uppkok. För att få in koksaltlösningen i näsan kan man fukta en bomullstuss eller använda en liten plastspruta som finns på apotek.

Om slemhinnorna är torra

Om man har torra slemhinnor i näsan kan man smörja in dem med lite matolja eller pröva mjukgörande nässprej med sesamolja, som finns på apotek.

Avsvällande nässprej minskar svullnad

Om man har nästäppa som orsakats av förkylning finns det avsvällande nässprej som gör att svullnaden i slemhinnorna minskar. Man ska inte använda avsvällande nässprej i mer än tio dagar eftersom långvarig användning istället kan ge en nästäppa som är svår att bli av med.

Om man har använt avsvällande nässprej för länge är det bäst att sluta med sprejen direkt. Då kan man känna sig ännu mer täppt i näsan under ett par dagar innan det plötsligt släpper.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har använt nässprej under lång tid och upplever att det inte går att vara utan bör man kontakta vårdcentralen. Det bör man också göra om bara den ena näsborren är täppt under en längre tid.

Om man fortfarande har nästäppa eller har rinnande näsa efter tre veckor bör man kontakta vårdcentralen för att få hjälp att bedöma om det kan vara allergiska besvär. 

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2011-03-03
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg