Solskador på huden – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Solens olika strålar

Solens ljus innehåller olika slags strålning. Den ultravioletta strålningen delas upp i UVA-strålning, som gör att hudens pigment mörknar, och UVB-strålning, som gör att mängden pigment ökar och huden blir lite tjockare. Båda typerna av ultraviolett strålning kan ge hudskador.

Huden kan skadas på olika sätt

Om man vistas för länge i solen kan man få brännskador. Att man fått en brännskada märker man genom att huden rodnar, blir varm och svider. Ibland kan man få blåsor på huden. En del kan också få soleksem, som är en reaktion mot solens UV-strålning. Ju fler gånger man bränt sig i solen, desto högre blir risken att man senare i livet får malignt melanom, hudcancer. Mycket solande leder också till att huden åldras i förtid genom att bindväven i huden skadas så att rynkor uppstår.

Vad kan man göra själv vid solskador?

Om man bränt sig i solen är det bra att avstå från att sola några dagar för att låta huden läka. Om huden svider mycket kan man kyla den med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Om man har sveda eller besvärande soleksem kan man lindra dessa med en receptfri hydrokortisonkräm. Om man har mycket ont kan man ta en receptfri värktablett.

Vad kan man göra för att undvika solskador?

Det bästa sättet att skydda sig mot solen är att inte vistas i solen med bar hud, utan hålla sig i skuggan och använda luftiga kläder och solhatt som skydd. När man vistas utomhus är det bra att använda solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

Eftersom molnen släpper igenom hälften av solens strålning är det bra att använda solskydd även en mulen sommardag. Mellan klockan 11 och 15 är den ultravioletta strålningen som mest intensiv. Var extra försiktig med solen utomlands, i fjällen och till sjöss. Tänk på att snö, sand och vatten reflekterar solljuset.

Man bör vara försiktig med solen om man använder vissa läkemedel, eftersom de kan öka hudens känslighet för ultraviolett strålning.

Hur kan man skydda barn från solskador?

Barn och ungdomar har extra känslig hud. Om man bränner sig som barn är risken för framtida skador större. Riktigt små barn har nästan inget skydd alls mot solens skadliga strålar och ska därför aldrig vistas i direkt solljus. Solens strålar är starkast mitt på dagen, och då är det bra för alla barn att vara i skuggan eller inomhus. Skugga, kläder och solhatt är bästa sättet att skydda sig mot solen.

Det kan också vara bra att skydda badande barn med en tunn tröja eftersom solens skadliga strålar även når ner under vattenytan. Solskyddskräm används bara när man inte kan skydda huden på annat sätt. Solskyddskräm med hög faktor, 15 eller över, rekommenderas. Det bästa är att använda krämer som till exempel innehåller titanoxid. De reflekterar strålningen och ger ett bättre skydd.

Sola sakta och använd hög skyddsfaktor

Solning innebär alltid en risk för hudskador, men om man ändå vill sola ska man göra det med försiktighet. Se till att huden är ordentligt insmord med solskyddsfaktor. Sätt på nytt solskydd kontinuerligt under dagen, särskilt viktigt är det efter bad och om man svettas. Det finns olika typer av solskyddskrämer, man kan fråga på apotek vilket som passar bäst.

Att ligga i solarium före sommaren eller solsemestern ger inget extra skydd. Är man under 18 år bör man undvika solarium helt. Om man är vuxen och har ljus och rödlätt hud bör man också undvika att sola i solarium och dessutom vara försiktig med solning utomhus.

Man kan behöva kontakta vården

Man bör kontakta vårdcentralen om man drabbas av svåra soleksem. Det gäller också om man får en kraftig solskada där det bildas blåsor på huden och om den skadade hudens område är större än en handflata. 

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Fotograf:

Juliana Wiklund