Akne, ungdomsfinnar – egenvård

Vad är akne?

Vad är akne?

Akne – eller finnar – får man ofta som tonåring. Det är talgkörtlar under huden som blir inflammerade, framför allt i ansiktet, på bröstet eller på ryggen och visar sig som olika slags utslag. De kan vara små varblåsor på hudens yta eller ömmande plitor som går lite djupare ner i huden.

Akne beror inte på att man tvättar sig för dåligt eller att man äter någon speciell mat, utan på att hormonbalansen i kroppen ändras under puberteten. Talgkörtlarna tillverkar mer talg och påverkas samtidigt av att mängden av en speciell bakterie som normalt finns i huden ökar. Det gör att talgkörtelns öppning lättare täpps igen och att en inflammation uppstår.

Att ha akne kan kännas jobbigt, men för de allra flesta försvinner problemen efter puberteten.

Vad kan man göra själv?

Det finns ett antal sätt att lindra besvären, men det kan ta några veckor innan man märker att det blir bättre.

  • Tvätta ansiktet morgon och kväll, det räcker. Använd helst en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy.
  • Undvik att klämma på aknen eller själv skära eller sticka i en böld eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre.
  • Använd en fettfri gel för att återfukta huden om huden blir torr. Undvik feta krämer och oljor eftersom de kan täppa till talgkörtlarna och förvärra aknen.
  • Pröva att badda med aknelösning eller massera med aknegel. De innehåller salicylsyra och gör att talgkörtlarna inte täpps till så lätt.

Om man vill dölja finnarna kan man använda ett särskilt täckstift som är anpassat för fet och finnig hy. Täckstiftet och de övriga medlen finns att köpa på apotek och ofta i vanliga affärer.

Många upplever också att deras akne blir bättre under en solig sommar. Det går inte att vetenskapligt bevisa att motion eller solljus hjälper, men att röra sig ute i frisk luft och sola försiktigt utan att bränna sig ger oftast bättre hy.

Receptfria läkemedel kan hjälpa

Om man har mycket besvär med sin akne och det inte har blivit bättre efter flera veckors behandling med aknelösning och aknegel, kan man pröva att använda receptfria läkemedel som innehåller bensoylperoxid, till exempel Basiron och Brevoxyl. De minskar mängden bakterier och löser också upp proppbildningen i talgkörtelns öppning. Medlen finns i olika styrkor och man ska alltid börja med den svagaste, så att huden inte blir irriterad i onödan. Om man tänker sola ska man undvika de här preparaten helt. Medlen finns att köpa på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har använt receptfria läkemedel i mer än sex veckor och fortfarande inte blivit bättre kan man kontakta till exempel skolsköterskan eller vårdcentralen. Det kan man också göra om man får svårare besvär. Om det behövs kan en läkare skriva ut receptbelagda läkemedel mot akne.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2013-01-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg