Blöjutslag - egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • ett spädbarn med blöjutslag ligger på en filt utan blöja och luftar stjärten.

    Om barnets hud börjar bli irriterad kan man låta barnet ligga på torrt underlag och lufta stjärten så mycket som möjligt.

Röd och irriterad hud

Barn kan ibland få utslag på huden under blöjan. Huden blir röd och irriterad. Ibland kan barnet också få små öppna sår som kan vätska.

Utslagen beror på att huden under blöjan haft kontakt med urin och avföring tillsammans med fukt och värme. Risken för blöjutslag kan öka om barnet har magsjuka med diarré eller om barnet behandlas med antibiotika, eftersom medicinen tillfälligt kan ge lös avföring.

Vid lindriga blöjutslag har barnet oftast inte ont, men vid kraftigare utslag kan barnet reagera vid beröring och skrika eller gråta när man tvättar stjärten.

Vad kan man göra själv?

Om barnets hud börjar bli irriterad kan man på olika sätt förhindra att utslagen blir större och även få utslag att försvinna:

  • Håll stjärten ren genom att tvätta försiktigt med ljummet vatten. Om det inte blir rent med vatten kan man pröva att tvätta med barnolja.
  • Låt barnet ligga utan blöja på torrt underlag och lufta stjärten så mycket som möjligt.
  • Byt blöjor ofta och så fort som möjligt när barnet har bajsat.

För att få en snabbare läkning kan det vara bra att använda en skyddande salva som innehåller zink. De finns att köpa på apotek. På barnavårdscentralen kan man få råd om olika salvor.

Om barnet har fått vätskande hudutslag kan man badda försiktigt med alsollösning som är sammandragande, uttorkande och kylande. Alsollösningen kan köpas på apotek. Den är mildare än alsolsprit, som innehåller alkohol och kan svida.

Genom att följa råden ovan kan man också förebygga blöjutslag.

Man kan behöva kontakta vården

Om utslagen inte minskar efter några dagars behandling eller om de förvärras ska man ta kontakt med barnavårdscentralen, BVC. Detsamma gäller om utslagen sprider sig utanför blöjan. Någon enstaka gång kan utslagen bero på en svampinfektion.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2011-01-21
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg