Svamp i underlivet

Skriv ut (ca 4 sidor)

Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida. Svamp kan finnas naturligt i underlivet hos många, men ibland ger svampen besvär. I första hand kan du behandla dig själv med receptfria läkemedel. Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt.

Skriv ut

Symtom

Symtom

De vanligaste tecknen på svamp i underlivet är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna, eller att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt.

Ibland får du en vit, grynig flytning från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls.

Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid vaginala samlag. Blygdläpparna kan blir röda, svullna och sköra.

Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna, på eller runt ollonet, under förhuden eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden och mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier.

Fäll ihop

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

Symtomen kan försvinna av sig själv och då behöver du inte göra någonting. Men ofta är klådan och svedan i och runt slidan så stark att man vill ha snabb lindring.

Symtomen på penisen behöver du oftast inte behandla.

Du kan behandla dig själv i slidan med receptfria läkemedel om symtomen fortsätter eller om de besvärar dig redan från början. Receptfria läkemedel mot svamp finns i olika former. Förutom att behandla dig med läkemedel kan det vara bra att undvika sex som känns obehagligt och att inte tvätta underlivet med tvål.

Behandling med receptfria läkemedel

Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Du kan välja mellan

  • en kräm som sprutas in i slidan
  • slidtabletter
  • slidkapslar
  • vagitorier.

Slidtabletter och slidkapslar för du in i slidan med hjälp av en införare. Vagitorier för du in i slidan med hjälp av ett finger. Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat.

Det finns också receptfria läkemedel mot svamp som du sväljer, om du inte vill eller kan använda läkemedel i slidan. Det läkemedlet tar du vid ett enda tillfälle. Du kan köpa det receptfritt om du är mellan 18 och 50 år.

För att mildra kraftig klåda på huden på de yttre blygdläpparna eller på penisskaftet, kan du använda en receptfri kräm mot svamp som också innehåller svag kortison. Använd inte krämen på de inre blygdläpparna, i slidan eller på ollonet. Krämen kan du köpa på ett apotek och stryka på huden vid något eller några tillfällen.

Om du tar andra läkemedel ska du först kontrollera att de kan användas tillsammans med det svampmedel du använder.

Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna.

Det är viktigt att du inte använder receptfria läkemedel mot svamp för ofta eller i onödan eftersom det kan göra det svårare att bli av med svampen, eller att den kommer tillbaka efter ett kort tag igen. Det kan också torka ut slemhinnorna i slidan och göra dem sköra. Sköra slemhinnor kan leda till att det gör ont och att du får små sår i slidan. Såren gör att bakterier och virus lättare fastnar och du kan få en infektion.

Om du är gravid bör du fråga din barnmorska vilket läkemedel du kan använda.

Undvik sex när du har svamp i underlivet

Det kan göra ont att ha samlag eller andra typer av sex när du har en svampinfektion eftersom slemhinnorna i slidan eller på ollonet är irriterade. Därför bör du inte ha sex så länge du har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.

Det finns en risk att du kan få återkommande smärta vid vaginala samlag om du har samlag trots att det gör ont. Det kallas för vestibulit.

Tvätta inte underlivet med tvål

När du har svamp, eller om du ofta får svamp, är det bra att använda en olja när du tvättar underlivet. Det minskar irritationen i slemhinnorna. Stryk på oljan och torka av den innan du duschar. Då blir du ren samtidigt som du skyddar dig mot det uttorkande vattnet.

Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. Även oljor som används vid matlagning, som olivolja eller solrosolja fungerar bra.

Oavsett om du har svamp eller inte räcker det att tvätta underlivet en gång om dagen med ljummet vatten. Du ska inte använda vanlig tvål i underlivet eftersom det torkar ut slemhinnorna i underlivet.

Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Sök vård om ett receptfritt läkemedel inte hjälper, eller om du får svamp i underlivet fler än två gånger under ett halvår. Då är det viktigt att ta reda på om det verkligen är svamp du har. Det finns andra sjukdomar som gör att det kliar och svider i underlivet och som kräver andra typer av behandling. Det kan till exempel vara eksem eller lichen sclerosus, som även kallas för vitfläcksjukan.

Du behöver träffa en läkare om du har svamp på penisen som inte går över. Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du kan också få hjälp på en hud- och könsmottagning eller på en gynekologmottagning.

Du kan även få hjälp på en ungdomsmottagning där det finns gynekolog eller andra läkare. Det är bara gynekologer och andra läkare som får skriva ut de receptbelagda läkemedel som kan behövas om du har återkommande svamp i underlivet.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Fäll ihop

Hur kan jag förebygga svamp i underlivet?

Hur kan jag förebygga svamp i underlivet?

Det är svårt att själv undvika svampinfektioner, eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna till dem.

Socker, jäst och yoghurt påverkar inte svamp

Det finns många myter om vad som orsakar svamp i underlivet och vilka behandlingsmetoder som hjälper. Dessa myter har inget stöd av forskningsresultat, men kan förekomma i tidningar, i hälsokostbutiker eller som tips från vänner.

Det finns ingen forskning som säger att man kan få svamp av att äta mycket socker eller bröd bakat på jäst.

Du blir inte av med svamp om du smörjer underlivet med yoghurt. Däremot kan det kännas svalkande och därför lindra klådan.

Svampinfektioner smittar vanligtvis inte

En svampinfektion i underlivet överförs inte vid till exempel munsex eller toalettbesök.

Någon enstaka gång kan en svampinfektion överföras från slidan till penisen vid vaginala samlag. Det kan också överföras från slida till slida, men det är ovanligt. Det är mycket ovanligt att svamp överförs från en penis till en annan penis.

Fäll ihop

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

En svampinfektion i underlivet beror på en jästsvamp, oftast Candida albicans. Svampen finns vanligtvis i tarmen hos alla människor. Hos vissa finns jästsvampen även i slidan utan att ge besvär. Svampen kan ge symtom om den förökar sig och orsakar en inflammation i slemhinnan.

Det är vanligt att få svamp i slidan, men ovanligt att få det på penisen.

Olika faktorer ökar risken för en svampinfektion

Grundorsaken till att du kan få en svampinfektion i underlivet, och att den ger symtom, är okänd. Men det finns några faktorer som ökar risken för svampinfektioner:

  • En antibiotikabehandling kan döda de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan, vilket kan bidra till att du får en svampinfektion.
  • Svamp kan bero på att immunförsvaret är nedsatt av någon anledning. Till exempel om du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket.
  • Hormonerna i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i underlivet. Därför är det vanligt att få en svampinfektion strax före mens eller under en graviditet.
  • Ärftliga faktorer kan ha betydelse för om du har lättare för att få en svampinfektion.
  • En svampinfektion kan i vissa fall uppkomma när något har skavt mot underlivet, till exempel om du har haft vaginala samlag eller cyklat. Sannolikt stimuleras då den svamp som redan finns i slidan, men som inte ger några symtom i vanliga fall. Svampen får lättare fäste om det finns små sår eller sprickor.
Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-10-05
Redaktör:

Idji Maciel, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lena Marions, läkare, specialist i gynekologi, Södersjukhuset, Stockholm.