Skadad tumme

Allmänt

Att man gör illa tummen är vanligt och ofta är det viktigt att söka vård och få en medicinsk bedömning. Det beror på att tummen är så viktig för handens greppfunktion. Därför kan det vara nödvändigt med behandling för att man ska kunna behålla en god funktion i handen.

Om tummen utsätts för våld mot sin längdriktning, till exempel vid slag med eller mot handen, kan benet brytas i tumbasen. Det kallas för en Bennetfraktur och är en vanlig typ av skada.

Att tummens ledband skadas är en annan typ av vanlig skada. Det är vanligt om tummen böjs utåt med stor kraft, till exempel om man åker skidor och ramlar så att tummen pressas utåt av skidstaven.

Oftast blir man bra om man söker vård direkt när man skadat tummen.

Symtom

Om tummen är skadad brukar den göra ont och bli svullen vid tumbasen eller tummens grundled. Dessutom brukar man känna att man blir svag i tumgreppet.

Behandling

Många gånger behöver man bara få en lättare behandling, till exempel med bandage och skena som tas bort efter högst två veckor.

Men om man har en Bennetfraktur eller har skadat tummens ledband, behöver man opereras för att de skadade delarna ska komma på rätt plats igen. Efter operationen får man ha tummen, handleden och underarmen gipsade i sex veckor.

Det är viktigt att träna upp rörligheten och kraften i handen efteråt, vilket tar ungefär en månad.

När ska man söka vård?

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man har skadat tummen och har smärtor och svullnad vid tummens led mot handleden eller tummens grundled.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Senast uppdaterad:
2011-08-10
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden