Pityriasis versikolor

Allmänt

Pityriasis versikolor är en ytlig svampinfektion i huden, som ger utslag i form av små fläckar. Ibland flyter många fläckar ihop och bildar större områden på huden. Namnet, pityriasis versikolor, betyder ungefär fjäll som byter färg. Oftast finns utslagen på hudområden med mycket talgkörtlar, som bröstet och ryggen.

Svampen finns på huden hos de flesta vuxna, men det är inte alla som får utslag. Infektionen är vanligast på sommaren eftersom svampen trivs i varm och fuktig miljö, särskilt när huden är fet av kräm.

Det är vanligt att unga vuxna får infektionen, men den är inte smittsam. Den kan lätt komma tillbaka även efter behandling.

Symtom

Man brukar få skarpt avgränsade fläckar som flyter ihop och bildar större områden på huden.

Eftersom svampen hindrar att hudpigment bildas brukar fläckarna se ljusa eller blekt rosa ut när man är solbränd. De flesta upptäcker fläckarna på sommaren.

När man inte är solbränd är fläckarna brunaktiga och fjällande.

Behandling

Om man har stora besvär kan man behöva använda ett speciellt schampo mot svamp. Det är receptfritt och går att köpa på apoteket. På apoteket eller en vårdcentral kan man också få råd om hur man ska använda det.

Det är viktigt att behandla hela överkroppen och armarna även om hudförändringarna inte ser så utbredda ut.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har pityriasis versikolor kan man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-03-09
Skribent:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Lotta Bergman, 1177.se