Pityriasis versikolor

Pityriasis versikolor är en ytlig svampinfektion i huden, som ger utslag i form av små fläckar. Ibland flyter många fläckar ihop och bildar större områden på huden. Sjukdomen smittar inte och kan behandlas med ett receptfritt läkemedel.

Namnet, pityriasis versikolor, betyder ungefär "fjäll som byter färg". Svampen finns på huden hos de flesta vuxna, men det är inte alla som får utslag. Infektionen är vanligast på sommaren eftersom svampen trivs i varm och fuktig miljö, särskilt när huden är fet av kräm.

Det är vanligt att unga vuxna får infektionen, men den är inte smittsam. Den kan lätt komma tillbaka även efter behandling.

Symtom

Sjukdomen brukar ge skarpt avgränsade fläckar som flyter ihop och bildar större områden på huden. Oftast finns utslagen på hudområden med mycket talgkörtlar, som bröstet och ryggen.

Eftersom svampen hindrar att hudpigment bildas brukar fläckarna se ljusa eller blekt rosa ut. Många upptäcker fläckarna på sommaren då huden kan vara solbränd.

Fläckarna kan också vara brunaktiga och fjällande.

Behandling

Om du har stora besvär kan du behöva använda ett speciellt schampo mot svamp. Det är receptfritt och finns att köpa på apotek. På apoteket eller en vårdcentral kan du också få råd om hur du ska använda det.

Det är viktigt att behandla hela överkroppen och armarna även om hudförändringarna inte ser så utbredda ut.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har pityriasis versikolor kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2016-01-04
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm