Nedsatt lukt- och smaksinne

Allmänt

Det vi uppfattar som smak förmedlas inte bara av smaksinnet utan också till stor del av luktsinnet.

De fem grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och umami, uppfattas på tungan.Umami är smaken av protein och finns i till exempel köttbuljong och parmesanost.

Det man i övrigt upplever som smak uppfattas till största delen av luktsinnet. Om man har nedsatt luktsinne uppfattar man därför ofta att man har nedsatt smaksinne. Lukt uppfattas i näshålans tak varifrån det går luktnerver till hjärnan.

Nästäppa är den vanligaste orsaken till nedsatt lukt- och smaksinne. Nästäppan kan till exempel bero på långdragna förkylningar och allergier. En vanlig orsak till långvarig nästäppa är att man använt receptfria näsdroppar under längre tid än tio dagar. Man kan också vara långvarigt täppt i näsan utan någon känd orsak på grund av så kallad vasomotorisk rinit.

Ett slag mot huvudet kan skada luktnerverna så att att man känner lukt och smak sämre. Rökning och mediciner kan påverka lukt- och smaksinnet. Även vissa kemikalier kan göra att man känner lukt och smak sämre.

Ofta går besvären med nedsatt lukt- och smaksinne över av sig själv efter en tid. Ibland kan det behövas en utredning för att ta reda på vad som ligger bakom försämringarna.

Med åldern försämras också lukt- och smaksinnet.

Behandling

Försämrat lukt- och smaksinne som beror på förkylningar eller andra besvär i näsan blir i regel bra efter behandling. En svullen nässlemhinna kan oftast behandlas med kortisonsprej i näsan.

Nedsatt lukt- och smaksinne, som beror på åldersförändringar eller hjärn- och nervskador, är svårt att behandla.

Man kan lära sig att leva med nedsatt lukt- och smaksinne genom att träna minnet för hur maten smakar. Då använder man istället andra sinnen, som till exempel syn och känsla, för att komma ihåg hur maten smakade och luktade före försämringen.

När ska man söka vård?

De allra flesta som får försämrat lukt- och smaksinne på grund av nästäppa behöver inte söka vård, men har man haft besvären längre tid än en månad kan man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-08-11
Skribent:

Katrin Hint, skolöverläkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Pysslingens skolor, Stockholm

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden