Klåda i underlivet hos kvinnor

De flesta kvinnor upplever någon gång att det kliar i underlivet. Ofta beror klådan på irriterade slemhinnor eller en jästsvampinfektion. Man kan också få klåda av att man tvättar sig för mycket.

Antibiotikabehandling, graviditet eller utdragen mens kan tillfälligt rubba bakteriebalansen och ge klåda. En annan orsak till klåda är infektioner, oftast svampinfektioner. Om man nått klimakteriet kan man också få besvär med torra och irriterade slemhinnor. Det finns även vissa hudsjukdomar som kan orsaka klåda i underlivet.

Ibland kan det klia för att man är överkänslig mot olika material, till exempel fästmaterial i trosskydd och bindor eller latex i kondomer. Man kan även reagera på tvättmedel eller en speciell tvål. Någon gång kan springmask, skabb eller flatlöss ge klåda.

Vatten torkar ut

Man kan reagera på tvättmedel eller en speciell tvål, men det är inte så vanligt som man tidigare trott. Det som framförallt orsakar klåda är om man tvättar sig för ofta, eftersom att vatten torkar ut slemhinnorna. Att tvätta sig en gång om dagen räcker bra. Om man har besvär kan man använda oparfymerad barnolja i stället för tvål och vatten, den kan både lindra klåda och ge ett bra skydd mot torra slemhinnor. Undvik att skölja med tvål och vatten inuti slidan.

Vilka kläder är bra?

Om man besväras av klåda är det bra att inte använda kläder som sitter åt. Det spelar inte så stor roll vilket material kläderna är gjorda av. Trosskydd brukar inte orsaka besvär. Man ska inte använd tampong vid flytning eller sparsam mens eftersom det kan torka ut slemhinnorna.

Klåda i samband med samlag

En del kvinnor får problem med klåda och sveda framför allt efter samlag. Om man använder glidmedel under samlaget kan det mildra besvären.

Rakning

Om man rakar sig i underlivet är det viktigt att man använder en skarp rakhyvel och rikligt med rakgel. Det brukar kännas skönt att smörja med en mjukgörande kräm eller salva efteråt, det kan också minska risken för infektion i hårkörtlarna. 

Receptfria surgörande medel

En del prövar receptfria surgörande medel för att försöka återställa bakteriebalansen i slidan, men de har ingen vetenskapligt bevisad effekt mot klåda i underlivet. Medlen finns att köpa på apotek.

Om man vet att det är svamp som kliar

Om man plötsligt får stark klåda, svullnad, rodnad och irritation i underlivet kan det bero på en svampinfektion. Ibland får man också en vit, kesoliknande flytning från slidan. Om man tidigare har haft svampinfektion som säkerställts av läkare och känner igen symtomen, kan man behandla själv med receptfria svampdödande medel som finns på apotek. Men om man inte är säker ska man inte använda medlen, då är det bättre att söka vård för att få en säker diagnos.

Om man har nått klimakteriet

Om man besväras av klåda, sveda och torrhet i underlivet när man har nått klimakteriet kan man pröva receptfri kräm, gel eller slidpiller som innehåller svagt östrogen. Det finns flera olika läkemedel, man kan fråga på ett apotek.

Det finns också en östrogenfri gel som ökar fuktigheten i slidan, Replens.

Man kan behöva kontakta vården

Om man besväras av klåda som inte ger med sig ska man kontakta vårdcentralen eller gynekolog. Det ska man också göra om man har använt läkemedlen mot svampinfektion utan att bli bättre eller om man får symtom på svampinfektion oftare än två gånger på ett halvår. 

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:
2013-08-12
Skribent:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Inga Sjöberg, läkare, specialist i gynekologi, Ersboda hälsocentral, Umeå