Båtbensbrott

Allmänt

Båtbenet är ett av de små benen i handleden. Det vanligaste sättet att bryta båtbenet är att man ramlar och tar emot sig med handen. Skadan är vanligast hos ungdomar, ofta i samband med aktiviteter som att åka skateboard eller skidor.

Det är viktigt att gå till läkaren och få behandling för ett brutet båtben eftersom man annars riskerar att blir stel och öm, vilket ofta leder till att man får sämre kraft och funktion i handen. Läkningen kan ta lång tid, men man blir oftast helt bra till slut.

Symtom

Har man brutit båtbenet brukar det göra ont i handleden, särskilt när man böjer handen bakåt. Handleden kan också svullna.

Behandling

Ibland syns det inte på den första röntgenundersökningen att man brutit båtbenet, men om läkaren misstänker att man har gjort det gipsas alltid armen. Man får sedan komma tillbaka efter ungefär en vecka för att röntgas igen. Då syns det om man har en fraktur.

Om man har en båtbensfraktur gipsas man oftast med gips som sluter runt hela underarmen, handleden och större delen av tummen. Man brukar vara gipsad i ungefär sex veckor, men det kan ta längre tid än så för båtbenet att läka. Ibland måste man opereras och då kan det ta upp till ett halvår innan man är helt bra.

När ska man söka vård?

Om man har ont och är svullen kring handleden efter att ha ramlat och tagit emot sig med handen, ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Senast uppdaterad:
2011-08-11
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden