Skavsår – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Ung man sätter på skavsårsplåster på sin häl. Undvik att peta hål på blåsor.

    Om man har fått en blåsa ska man undvika att peta hål på den. Avlasta med särskilda skavsårsplåster och håll fötterna mjuka med hudkräm.

Nötning mot huden

Man kan få skavsår på fötterna om man har gått i nya eller trånga skor, eller om fötterna varit blöta i skorna. Huden nöts av friktionen mot strumpan eller skon. Skavsår liknar en brännskada och börjar oftast som en vätskefylld blåsa.

Tvätta och avlasta

När man fått skavsår eller blåsor är det bra att

  • undvika att peta hål på en blåsa, eftersom den skyddar huden som håller på att bildas därunder
  • tvätta rent med mild tvål och vatten, det är lättast att använda flytande tvål
  • avlasta med särskilda skavsårsplåster som också kan suga upp vätska
  • hålla fötterna mjuka med en fet hudkräm.

Vad kan man göra för att undvika skavsår?

För att undvika skavsår kan man tänka på att hålla fötterna torra och byta strumpor ofta. Om man ska gå långa promenader är det bra att använda bekväma och väl ingångna skor. Man kan även pröva dubbla strumpor. Då tar man på en tunn syntetstrumpa, gärna en nylonstrumpa, som inte veckar sig, och ovanpå den en vanlig strumpa, helst i ull eller i blandat material – inte en strumpa i ren bomull då den lättare blir fuktig.

Man kan också förebygga skavsår genom att tejpa utsatta hudområden, som hälarna, med häfta som fäster bra. Häfta finns på apotek. Använd inte vanliga plåster eftersom de oftast glider.

Man kan behöva kontakta vården

Skavsåret kan bli infekterat. Det märker man om såret börjar göra mer ont efter något dygn, och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan man pröva att rengöra skavsåret igen extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål.

Om extra tvätt inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara sig, eller om man får feber, ska man kontakta vårdcentralen.

Om man har diabetes och har återkommande besvär med skavsår eller om ett skavsår inte läker på en vecka ska man kontakta vårdcentralen. 

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Fäll ihop
Publicerad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg