Människobett – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Sår behöver tvättas

Det är inte så vanligt att bli biten av en människa, men det händer. Till exempel bits små barn ibland. Om bettet bara ger märken på huden behöver man inte göra någonting åt det. Om det blir ett ytligt sår behöver det tvättas.

Tvål och vatten

Man rengör såret genom att tvätta med flytande tvål och rikligt med vatten. Efteråt ska man helst låta huden lufttorka eller sätta på en luftig kompress.

Man kan behöva kontakta vården

Ibland blir såret infekterat. Det märks genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn. Huden runt såret svullnar och det kan bli en rodnad som blir allt kraftigare. Såret kan även börja vara och man kan få feber. Då ska man kontakta vårdcentralen.

Man ska också vända sig till vårdcentralen om man har fått ett djupt bett i handen eller underarmen eller om man har anledning att tro att den person man blivit biten av har någon speciell infektionssjukdom, till exempel smittsam gulsot, hepatit.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 

Ingen stelkramp av människobett

Stelkrampsbakterier sprids inte från människa till människa. Därför behöver man inte kontrollera sitt stelkrampsskydd efter ett människobett.

Fäll ihop
Publicerad:
2010-11-18
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg