EEG – Elektroencefalografi

Allmänt

I hjärnans nervceller pågår en ständig elektrisk aktivitet. Denna aktivitet varierar över dygnet och kan avläsas under en EEG-undersökning. EEG är en förkortning av elektroencefalografi. Man får genomgå en EEG-undersökning till exempel om läkaren misstänker att man har epilepsi eller andra krampsjukdomar.

EEG-undersökningen kan göras när man är vaken, när man sover eller under något dygn, så kallat långtids-EEG. Undersökningarna gör inte ont.

Läkaren som beställt EEG-undersökningen får svaret inom ett par veckor.

Förberedelser

Man bör tvätta håret före undersökningen eftersom elektroderna sätts fast i hårbotten. Om man tar mediciner ska man tala om det.

Före ett vaken-EEG krävs det inga särskilda förberedelser, men vid ett sömn-EEG bör man vara vaken natten före så att man lätt somnar innan man undersöks. Barn brukar istället väckas tidigt samma morgon. Man ska inte dricka kaffe, te eller annan uppiggande dryck som gör det svårt att somna. Eftersom man är trött bör man inte köra bil till eller från sjukhuset.

Eftersom man får ha elektroder i hårbotten längre vid ett långtids-EEG bör man undvika kläder som måste dras över huvudet.

Hur går undersökningen till?

Illustration av en man med många små elektroder på huvudet.När man ska göra ett vaken-EEG får man halvligga med drygt 20 elektroder fästa i hårbotten. Elektroderna hålls på plats med en klibbig gel. Från dem går tunna sladdar till en EEG-apparat med tillhörande bildskärm. I slutet får man andas häftigt och titta in i en blinkande lampa. Undersökningen tar cirka en timme.

Under ett sömn-EEG får man ligga och sova i en säng med elektroderna fästa i hårbotten. Undersökningen tar mellan en till två timmar.

Ett långtids-EEG innebär att man under något dygn får bära med sig en liten EEG-apparat i en midjeväska. Elektroderna hålls på plats med hjälp av en mössa. Man kan äta och dricka som vanligt, men man får inte duscha eller tugga tuggummi under tiden.

Hur mår man efteråt?

Man mår som vanligt efter en EEG-undersökning.

Skriv ut
Senast uppdaterad:
2011-07-01
Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.

Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting.