Willis-Ekbom Disease - restless legs

Allmänt

Willis-Ekbom Disease, Restless legs eller rastlösa ben innebär att det känns som om det pirrar eller kryper i benen när man sitter stilla en längre tid eller på natten när man ligger i sängen och ska sova. Typiskt för besvären är att de går över när man rör på sig. Många med restless legs har svårt att sitta länge exempelvis på bio, möten eller under långa resor.

Orsaken till restless legs är oftast okänd, men ibland kan det vara ett symtom på att man har någon annan sjukdom. Järnbrist kan vara en orsak. Därför brukar läkaren alltid kontrollera och behandla eventuell järnbrist. Ibland är besvären en biverkning av vissa mediciner.

Det är ganska vanligt med restless legs under en graviditet, särskilt under de sista månaderna. Besvären brukar försvinna efter förlossningen.

Restless legs kan vara ärftligt. Fler än hälften av alla som får besvären har nära släktingar med samma åkomma. Det är vanligt att man får besvären först i 40-årsåldern, men hos vissa kan de märkas redan i barndomen.

Symtom

Vanliga symtom vid restless legs är

  • myrkrypningar, ryckningar eller domningar i benen
  • att benen kan kännas heta eller kalla
  • sömnbesvär.

Symtomen är vanligast i underbenen, men man kan även få besvär högre upp i benen och i armarna.

Besvären kommer när man sitter eller ligger still och försvinner när man rör på benen.

Behandling

Motion brukar minska besvären om man har restless legs. Man kan exempelvis prova att promenera, cykla, jogga eller gympa. En kvällspromenad innan man ska lägga sig hjälper många.

Massage och avslappning kan också ge lindring, liksom värme eller kyla på fötterna och benen. Man kan till exempel duscha fötterna i varmt eller kallt vatten, eventuellt växelvis, eller använda en värmedyna. Om det inte hjälper kan en läkare skriva ut mediciner som kan lindra besvären.

När ska man söka vård?

Om man har besvär som är svåra att lindra själv kan man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2015-01-23
Redaktör:

Lucienne Fredriksson, 1177.se

Granskare:

Katarina Palm, läkare, specialist i hjärtsjukdomar, Karlskoga lasarett