Pityriasis rosea – medaljongsjuka

Allmänt

Medaljongsjuka, som på latin heter pityriasis rosea och även kallas fjällros, är en sjukdom som ger utslag på kroppen och mest förekommer hos barn i skolåldern och unga vuxna. Sjukdomen beror troligen på ett virus och är vanligast på våren och hösten. Det smittar inte mellan människor.

Medaljongsjuka går ofta över av sig själv inom sex veckor, men det kan ta uppåt tre månader. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen finnas kvar en längre tid, kanske upp till ett halvår. Det är ovanligt att man får tillbaka sjukdomen.

Symtom

Sjukdomen börjar ofta med att man får ett enda utslag, så kallad primärmedaljong, någonstans på bålen, överarmarna eller låren. Utslaget är ovalt och några centimeter långt. Efter en till två veckor har man ofta fått många mindre likadana utslag på samma kroppsdelar. Man brukar inte få utslag i ansiktet.

Utslagen är rosafärgade och fjällar. En del kan ha klåda.

Behandling

Det finns ingen behandling mot medaljongsjuka, men om man har klåda kan man prova receptfri kortisonkräm.

Eftersom klådan kan bli värre om huden är torr är det bra att vara sparsam med tvål och vatten och använda mjukgörande kräm.

När ska man söka vård?

Man behöver inte söka vård eftersom medaljongsjuka går över av sig själv. Men om man har klåda eller är osäker på vad utslagen beror på kan man kontakta sin vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-04-13
Skribent:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.