Lichen ruber planus

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt 

Lichen ruber planus, eller bara lichen ruber, är en ganska vanlig hudsjukdom som inte har något svenskt namn. Det latinska namnet betyder ungefär rött, platt utslag. Utslagen brukar utvecklas under en eller några veckor och sitter oftast på handlederna, fotlederna, eller underbenen men de kan också vara spridda över kroppen. Ibland kan utslagen sätta sig i ärr eller hudrispor.

Man kan också få utslag på slemhinnorna i munnen eller underlivet. När utslagen sitter i munnen kallas de oral lichen planus eller OLP.

Det är okänt vad som orsakar sjukdomen. Den är vanligast hos personer mellan 30 och 60 år och smittar inte. För det mesta försvinner utslagen av sig själv inom ett till två år, men ibland kan de finnas kvar längre. Efter att utslagen har försvunnit kan huden vara brunfärgad i några månader. Ibland kan sjukdomen komma tillbaka.

Symtom

Lichen ruber planus på huden ser ut som små, fina, rödvioletta upphöjda men platta knottror som flyter ihop till större, kantiga fläckar. Om utslagen sitter på underbenen kan de bli tjockare och fjällande.

Lichen ruber planus på slemhinnorna syns som vita streck eller upphöjningar. Utslagen kliar på huden, och om man har utslag på slemhinnorna kan de bli känsliga och göra ont.

Behandling

Det kan vara bra att undvika sådant som försämrar hudens eget försvar, som exempelvis stress, kraftig värme eller stark sol. Det är också viktigt att försöka låta bli att klia på huden eftersom utslagen då kan förvärras. Om utslagen inte försvinner av sig själv och man har stora besvär kan man få behandling med kortison, antingen som kräm eller tabletter.

När ska man söka vård?

Om man har utslag som kliar eller på annat sätt besvärar kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Visa mer
Senast uppdaterad:
2011-09-08
Skribent:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Fredrik Blomstrand, 1177.se