Blåsljud i hjärtat

Allmänt

Blodet pumpas genom hjärtat, och ibland uppstår små virvlande rörelser. En läkare som lyssnar på hjärtat med stetoskop kan höra ett brummande eller brusande ljud som skapas av de virvlande rörelserna. Det brukar kallas för att man har blåsljud i hjärtat. Man kan oftast inte själv höra ljudet.

Blåsljud är vanligare hos barn än hos vuxna och hos de allra flesta helt ofarligt. Ganska ofta beror det på att hjärtat pumpar blodet snabbare, till exempel om man har feber. Man brukar inte få några besvär eller märka det på något sätt.

Blåsljud kan också bero på att man har medfödda hjärtfel, till exempel små hål mellan hjärtats förmak och kammare. Det kan också bero på att man har förträngningar eller läckage i hjärtklaffarna. Då kan man till exempel lättare bli andfådd och trött och underbenen kan svullna. Man kan också svimma när man anstränger sig.

Hos vissa försvinner blåsljudet av sig själv men hos andra kan det finnas hela livet.

Behandling

De allra flesta som får blåsljud i hjärtat behöver inte behandlas. Om det beror på ett fel i hjärtats klaffar eller exempelvis hål mellan hjärtats förmak kan man ibland behöva behandlas med mediciner eller opereras.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har ett blåsljud i hjärtat bör man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-09-15
Skribent:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden