Artros i tummen

Allmänt

I kroppens leder har man brosk som ger stadga och gör att skelettets ben kan glida mot varandra. Artros innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av brosk. Oftast får man artros från 50-årsåldern och uppåt och det är fler kvinnor än män som får det.

Orsaken till att man får sjukdomen är oftast okänd, men risken ökar efter skador och belastning.

När man har artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsbenet kallas det för tumartros. Det brukar kännas framför allt när man rör på tummen.

Illustration som visar skelettet i en hand, och de olika delarna Artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsben kallas tumartros och brukar kännas när man rör på tummen.
 

Smärtan kan göra att man har svårt att ta i med full kraft när man till exempel ska lyfta något tungt. Så småningom kan tummen bli stel och svår att röra och man kan bli svullen över leden.
Läs mer "Ledvärk"

Behandling

Om man har svårt att till exempel lyfta tunga saker kan en sjukgymnast eller en arbetsterapeut ge råd om hjälpmedel som underlättar vardagen. Ofta behöver man ett stödjande bandage.

En del kan behöva få en kortisonspruta för att besvären i leden ska minska. Om man har stora besvär kan man behöva opereras.

När ska man söka vård?

Om besvären inte går över kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-10-15
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge