Sex under graviditeten

Skriv ut (ca 2 sidor)

Den sexuella lusten kan förändras under graviditeten. För en del är det ingen större skillnad i sexlivet, men för andra kan den här tiden innebära både ökad och minskad lust. Att ha sex under graviditeten påverkar inte barnet i magen.

Skriv ut

Att vara gravid och blivande förälder är för många en omvälvande upplevelse. Hur man upplever graviditeten är individuellt och på samma sätt är det olika hur man tycker att sexlivet påverkas. Vissa upplever det som skönare att ha sex under graviditeten. Det kan bero på att slemhinnorna sväller och att hormonhalterna ökar, vilket gör att man lättare blir våt. Men andra känner mindre sexlust.

Även om det inte är skadligt rent fysiskt kan man uppleva det som psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Det är bra att försöka prata med den du har sex med om vad du känner och vad du vill. I den här texten finns svar på några av de vanligaste funderingar som finns om sex under graviditeten.

Sex under graviditeten är ofarligt

Sex under graviditeten är ofarligt

Många tror att det är farligt för fostret eller kvinnan att ha sex under graviditeten. Men om graviditeten är normal är det inte farligt att ha sex eller att onanera. Orgasmer kan i vissa fall göra att den som är gravid får sammandragningar, och vävnaderna i underlivet är skörare och kan lättare börja blöda. Det kan kännas lite obehagligt, men är inte skadligt.

Det går bra att använda vibrator och dildo under graviditeten. Men det kan vara bra att tänka på att rengöra dem efter användning. Skulle det kännas obehagligt eller göra ont ska man avsluta.

Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Detsamma gäller även om man använder en dildo eller andra sexleksaker.

Fäll ihop

Barnet ligger skyddat

Barnet ligger skyddat

Vid vaginala samlag är det fortfarande stort avstånd mellan barnet och det som förs in i vaginan. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen gör att inga spermier eller bakterier tar sig in till barnet.

Fäll ihop

När magen är i vägen

När magen är i vägen

Det kan vara svårare att hitta bra ställningar när magen är i vägen. Det bästa är att experimentera tills man hittar en ställning som fungerar. Det kan fungera bra om den som är gravid ligger ner på sidan, står på alla fyra eller på knä i sängen och hänger mot sängkarmen. Att ha sex i vatten kan underlätta för den som är gravid, eftersom kroppen blir lättare.

Fäll ihop

Hjälp när det inte fungerar

Hjälp när det inte fungerar

Det är ganska vanligt att sexlusten förändras när man är gravid. Det är bra om ni kan prata med varandra om hur det känns och vad ni vill eller inte vill göra. Precis som när man inte är gravid är det viktigt att vara lyhörd för varandras känslor.

För de allra flesta är närhet viktig. Och om den ena parten vill ha sex och den andra inte, finns andra saker ni kan göra. Att ge varandra massage kan vara ett exempel.

Om det finns problem med sexlivet som ni inte kan lösa själva är det bra att söka hjälp. På barnmorskemottagningen går det att ta upp det med barnmorskan. Barnmorskor är vana vid att prata om den här typen av problem. På många barnmorskemottagningar finns det också en psykolog att prata med. Ni kan också vända er till en sex- och samlevnadsmottagning.

Om man får en blödning vid samlag och känner sig orolig kan man kontakta sjukvården för råd. Får man däremot en kraftig blödning ska man alltid kontakta en gynekologisk akutmottagning, förlossningen eller ringa 112.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Publicerad:
2013-11-13
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Mödrahälsovårdsöverläkare och samordningsbarnmorskor, Mödrahälsovårdsenheterna, Stockholms läns landsting