Sex efter graviditeten

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Att komma hem från sjukhuset med ett nyfött barn är en stor omställning. Första tiden kan innebära glädje men också oro, trötthet och att det mesta kretsar kring barnets behov. För många är detta en period i livet med minskad sexlust medan andra kan känna tvärtom.

Tidigare uppmanades kvinnor att inte ha vaginala samlag de första sex veckorna efter förlossningen. Men det går bra att ha sex när man har lust efter förlossningen. Det är bra att skydda sig med kondom så länge man har avslag eftersom det finns en ökad risk för infektion.

Förlossningsupplevelsen kan påverka

Förlossningsupplevelsen kan påverka

Upplevelsen av förlossningen och lättnaden efteråt kan göra att de som lever i en relation känner sig mer sammansvetsade än tidigare. Men man kan också upplevt känslor av oro, smärta och vanmakt. Det här kan också påverka relationen och lusten. Då kan det vara bra att få prata om sina upplevelser och känslor med sin barnmorska, gynekolog eller med en kurator. Då kan man få berätta om vad som hände under förlossningen och få hjälp att bearbeta sina upplevelser. Även om det är kvinnan som upplevt den fysiska smärtan måste också partnern få möjlighet att prata om sina känslor.

Fäll ihop

Faktorer som kan påverka lusten

Faktorer som kan påverka lusten

Hormoner kan påverka sexlusten. För kvinnor som ammar så hämmas det kvinnliga könshormonet östrogen vilket gör att slemhinnorna i slidan blir tunnare och skörare. Detta gör att man kan känna sig torr och känslig i underlivet vilket påverkar sexlusten. Det blir ofta bättre efter kvinnan slutat amma. Vid samlag under amningsperioden kan det därför vara bra att använda glidmedel. Man kan också använda kräm eller vagitorier med östrogen. Dessa finns receptfritt på apotek.

Om man har ont eller om underlivet känns irriterat vid samlag kan det bero på bristningar eller klipp från förlossningen. Kanske har bristningarna inte läkt bra eller så sitter stygn kvar och skaver.  Om man misstänker något av det här kan man gå till en barnmorska eller gynekolog och bli undersökt.

Det finns flera andra faktorer som kan påverka sexlivet när man fått barn.  Trötthet, oro, skrikig bebis och den nya rollen som förälder kan göra att den sexuella lusten minskar.

En annan stor förändring i relationen är de roller som man lätt får efter att ha blivit föräldrar. När en förälder arbetar och den andra är föräldraledig kan det vara svårt att sätta sig in i varandras situation och vardag.  Det är vanligt att dagarna blir så olika för de båda att det skapar ilska och frustration. Att försöka ha förståelse och intresse för varandras situation och fundera över vilka roller man fått brukar påverka relationen positivt.

Mer sömn och egen tid brukar också vara en hjälp. När barnet blivit lite äldre kan man kanske ta hjälp av en barnvakt och tillsammans göra saker som man tycker om.

Efter en graviditet och förlossning funderar en del kvinnor på om slidan blivit uttänjd. Musklerna och huden i slidan är flexibla och återhämtar sig snabbt men det är viktigt att träna upp musklerna i och runt slidan.

Fäll ihop

Preventivmedel efter graviditet

Preventivmedel efter graviditet

Tankar på att bli gravid på nytt strax efter en genomgången graviditet kan gör att man känner mindre sexuell lust.

Det kan därför vara bra att använda preventivmedel. Amning är inget säkert preventivmedel även om det minskar sannolikheten för graviditet. Det är också bra att tänka på att ägglossningen kommer innan menstruationen. Man kan alltså bli gravid även om mensen inte kommit tillbaka.

Preventivmedel med hormoner kan påverka den sexuella lusten både positivt och negativt.

På efterkontrollen hos barnmorskan brukar man diskutera olika preventivmedel. Det finns flera preventivmedel som fungerar bra om man ammar. Kondom, minipiller, p-stav, kopparspiral och hormonspiral är preventivmedel som många väljer att använda. Om man ammar ska man inte använda preventivmedel som innehåller östrogen, till exempel kombinerade p-piller, under de första sex veckorna efter förlossningen. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp.

Fäll ihop

Att känna lust

Att känna lust

Vad sex innebär är olika från person till person. Sex är inte bara samlag utan också omsorg, närhet, ömhet och kyssar. De nyblivna föräldrar som känner minskad lust att ha sex behöver inte uppleva det som det problem.  Men för andra par kan det vara jobbigt. Särskilt om den ena i relationen har mer lust än den andra. Krav kan göra att det låser sig för den som inte har lust.

Det är också individuellt hur man får tillbaka lusten till sex. Det finns olika tankar och idéer om hur man kan öka sexlusten.

Om man känner minskad lust kan man bestämma sig för att älska utan samlag. Det kan leda till att man får mindre prestationskrav. På det sättet ökar den sexuella spänningen och gör det lättare att uppfatta vad båda tycker om. Man får bestämma sig för att prioritera tid för samlagsfritt sex tills båda känner sig redo. Man kan turas om att massera och smeka varandra. Då får båda vara passiva och aktiva.  Man får tillfälle att känna efter hur det känns och berätta för varandra vad som var bra och vad som var mindre bra.

Ibland får nyblivna föräldrar rådet att ha sex även om de inte riktigt har lust. Man menar då att lust föder lust och bestämmer man sig mentalt för att ha sex så följer kroppen oftast med. Men det är viktigt att ge sig själv och sin partner den tid som behövs och inte tvinga sig till saker man inte vill. En annan tanke är att det är bra att inte vänta för länge med att närma sig varandra. Sex kan ge en vi-känsla som är viktig i relationen.  Kanske är det också så att åren med småbarn innebär en annan typ av sex.   Trötthet och tidsbrist gör att man får sänka kraven och lite halvbra sex är kanske bättre än inget alls.

Ge det tid, våga prata om hur det känns och ta hjälp av omgivningen. En del nyblivna föräldrar väntar länge med att ta upp samlivet igen medan andra har lust tidigare. Får man svårt att komma igång igen med samlivet kan man ta kontakt med en sex-och samlevnadsmottagning eller familjerådgivning för att få hjälp. Barnmorskan på mödravårdscentralen brukar veta var det finns sexologisk kompetens där man bor.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2011-04-28
Skribent:

Helena Cewers, barnmorska och sexolog, Malmö

Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Elsa Lena Ryding, sexolog, specialistläkare i obstetrik och gynekologi, Stockholm