Sterilisering

Sterilisering innebär att man genom en operation tar bort möjligheten att bli gravid genom samlag. Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att man steriliserar sig.

En man som steriliseras får lokalbedövning och sedan skärs båda sädesledarna av. När en kvinna steriliseras löds äggledarna ihop eller skärs av med hjälp av titthålskirurgi. Man kan oftast åka hem från sjukhuset samma dag.

Att som man sterilisera sig är inte samma sak som att bli kastrerad, vilket betyder att testiklarna opereras bort. Spermier och hormoner fortsätter att produceras som vanligt, skillnaden är att spermierna inte kan komma med ut i sädesvätskan. Man får alltså utlösning som vanligt, men det finns inga spermier i sädesvätskan.

Som kvinna fortsätter man att producera ägg och hormoner som vanligt även efter en sterilisering. Man får mens som tidigare. Skillnaden är att ägg och spermier inte längre kan mötas i äggledaren och då kan det inte heller ske någon befruktning.

Man måste ha fyllt 25 år för att få sterilisera sig. Om man vill sterilisera sig börjar man med att boka en tid på en vårdcentral. Där skriver en läkare remiss till en kirurg som utför steriliseringen.

Före operationen måste man träffa en kurator som förklarar vad en sterilisering innebär. Man får skriva på papper där man intygar att man förstår vad en sterilisering betyder och att man inte kan bli, eller göra någon gravid efteråt. Kostnaden för en sterilisering varierar mellan olika landsting.

När passar sterilisering?

När passar sterilisering?

Om man vet säkert att man aldrig vill ha barn, eller att man inte vill ha fler barn, är metoden både mycket säker och bekväm. Risken att bli eller göra någon gravid när man är steriliserad är mycket liten.

Fäll ihop

När passar inte sterilisering?

När passar inte sterilisering?

Det är ofta svårt och komplicerat att ångra sig och det är inte ens säkert att det går. Därför ska man vara säker på att man aldrig vill ha barn eller inte vill ha fler barn innan man steriliserar sig.

Fäll ihop
Publicerad:
2013-09-24
Skribent:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177.se

Granskare:

Marie Bixo, gynekolog och förlossningsläkare, Södersjukhuset, Stockholm.