Könssjukdomar (sexuellt överförda infektioner)

Könssjukdomar är infektioner som man kan få genom att ha sex. De kallas ibland för STI eller STD som är en förkortning för sexuellt överförbara infektioner eller sjukdomar (Sexually Transmitted Infections/Diseases).

Könssjukdomar överförs framför allt genom att slemhinnorna i könsorganet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra. Vissa könssjukdomar överförs också genom blod. Risken att få en könssjukdom är störst om man har slidsamlag eller analsamlag, men några kan man också få genom munsex, fingrar eller sexleksaker.

För att minska risken att få könssjukdomar kan man använda kondom, femidom eller slicklapp när man har sex med någon.

Det finns flera anledningar till att man kan misstänka att man har en könssjukdom. Kanske får man symtom, som att det svider när man kissar eller annorlunda flytningar, eller så får man reda på att någon som man haft sex med har en könssjukdom.

Om man har haft oskyddat sex är det alltid bra att gå och testa sig oavsett om man får några symtom eller inte. Vissa könssjukdomar ger inga symtom alls. Det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite. De flesta undersökningar och behandlingar för sexuellt överförda infektioner är kostnadsfria. Det finns en del könssjukdomar som ingår i smittskyddslagen. Det innebär att man måste gå och testa sig om man tror att man fått en sådan.

Mer information om könssjukdomar

Sök vård

Om man tror att man kan fått en könssjukdom är det bra att gå och testa sig. I första hand kan man gå till en STI- eller STD-mottagning. De kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel mottagning för sex och samlevnad, Sesam, könsmottagning eller venereologmottagning. Ibland kan man gå till en infektionsmottagning. Om det är långt till närmsta mottagning kan man vända sig till en vårdcentral, en ungdomsmottagning eller en kvinnoklinik.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Publicerad:
2013-10-23
Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rebecka Vyth, smittskyddsbarnmorska, Smittskydd Stockholm