Könssjukdomar - sexuellt överförda infektioner

Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. De kallas ibland för STI eller STD, som är en förkortning för sexuellt överförbara infektioner eller sjukdomar på engelska, Sexually Transmitted Infections/Diseases.

Könssjukdomar överförs framför allt genom att slemhinnorna i könsorganet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra. Vissa könssjukdomar kan överföras genom blod. Risken att få en könssjukdom är störst om du har slidsamlag eller analsamlag, men några kan du också få genom munsex, fingrar eller sexleksaker.

För att minska risken att få könssjukdomar kan du använda kondomfemidom eller slicklapp när du har sex med någon.

Det finns flera anledningar till att du kan misstänka att du har en könssjukdom. Kanske får du symtom, som att det svider när du kissar eller annorlunda flytningar, eller så får du reda på att någon som du har haft sex med har en könssjukdom.

Om du har haft oskyddat sex är det alltid bra att gå och testa sig, oavsett om du får några symtom eller inte. Vissa könssjukdomar ger inga symtom alls. Det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite. De flesta undersökningar och behandlingar för sexuellt överförda infektioner kostar inget. Det finns en del könssjukdomar som ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du måste gå och testa dig om du tror att du fått en sådan.

Exempel på könssjukdomar

Det finns flera olika könssjukdomar du kan få och alla ger inte symtom. Du kan läsa mer om varje könssjukdom genom att klicka på länkarna.

Sök vård

Om du tror att du kan ha fått en könssjukdom är det bra att gå och testa dig. Det kan du i första hand göra på en STI- eller STD-mottagning. De kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel mottagning för sex och samlevnad, Sesam, könsmottagning eller venereologmottagning. Ibland kan du gå till en infektionsmottagning. Du kan också kontakta en vårdcentral, en ungdomsmottagning eller en kvinnoklinik.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Publicerad:
2013-10-23
Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rebecka Vyth, smittskyddsbarnmorska, Smittskydd Stockholm