Gravid i vecka 16

Vilken vecka?
Välj graviditetsvecka

Gravid i vecka 16

Barnet

Fostret är cirka 16 centimeter långt och väger runt 150 gram. Benen i kroppen blir allt hårdare och nervsystemet fungerar. Det syns vid en ultraljudsundersökning genom att fostret rör sig med samordnade rörelser. Det har gott om plats att röra sig i magen.

Fostret kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ganska dämpad, ungefär som när man ligger i badet med öronen under vattnet. Fostret hör hela tiden ljud från ditt hjärta och dina tarmar. Kanske är det vanan vid ljud som kan förklara att vissa barn tycks sova bättre i rum som inte är helt tysta.

Mamma

Kanske känner du dig lite piggare igen. Illamåendet kan ha försvunnit och vissa som har fött barn förut kan börja känna att det är något som rör sig i magen. Det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som sprattlar till och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Stanna upp och känn efter och lär känna barnets rörelser. De blir mer och mer tydliga.

Din kropp fortsätter att växa och midjan försvinner mer och mer. Ditt hjärta pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan göra att du lätt blir andfådd.

En del gravida kan få halsbränna. Många känner en brännande känsla i bröstet och får sura uppstötningar. Undvik större måltider, mycket dryck sent på kvällen samt starkt kryddad och fet mat. Ät på regelbundna tider och lägg gärna in något mellanmål. Se över ditt kaffe- och tedrickande. Om du fortfarande känner dig besvärad finns läkemedel receptfritt på apoteket. Fråga apotekspersonalen eller din barnmorska om råd.

Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten och är en normal process för att utvidga bäckenet. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär med bäckenuppluckring, foglossning. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få.

Pappa/partner

Känns det fortfarande overkligt? Prata med barnet genom magen och försök skapa dig en bild av hur barnet kommer att se ut. Ett bra sätt att börja forma ditt föräldraskap är att läsa på, eller prata med personer i din närhet som har barn.

Hos barnmorskan/kontroller

Vid det här laget har du säkert fått en kallelse till ultraljud, det så kallade rutinultraljudet. Undersökningen görs vanligen i graviditetsvecka 17-20, är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossning. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Du kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt.

Om du väntar fler än ett barn får du reda på det under ultraljudet. Det kan kännas omtumlande, både glädje och rädsla om vartannat. Prata med din omgivning om känslorna. Det finns olika stödgrupper och föreningar om du känner behov. Prata med din barnmorska.

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig någon gång efter att ultraljudsundersökningen är gjord. Om du är osäker kan du alltid prata med din barnmorska.

Ett 16 veckor gammalt foster, 16 centimeter långt.Redan nu kan fostret höra.

Senast uppdaterad:
2014-01-22
Redaktör:

Jessica Envall, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund

Nicme Ilia, samordningsbarnmorska, Södertälje sjukhus

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg