Utomkvedshavandeskap – graviditet utanför livmodern

Allmänt

En graviditet börjar med att ett ägg befruktas i äggledaren. Vid en vanlig graviditet rör sig ägget sedan till livmodern, där det bäddar in sig och börjar växa.

Ibland, men det är ovanligt, kan det befruktade ägget fastna på vägen till livmodern. Då har man fått ett utomkvedshavandeskap. När ägget börjar växa kan man få mycket ont, eftersom utrymmet i äggledaren inte är tillräckligt stort.

Vissa gånger kan ett utomkvedshavandeskap avslutas av sig själv, och man får ett missfall. Om graviditeten fortsätter måste man opereras eller få medicin, annars är det risk för att äggledaren brister och man får en inre blödning. Ett befruktat ägg som fastnat i äggledaren kan aldrig utvecklas till ett barn.

Även om man haft ett utomkvedshavandeskap brukar nästa graviditet gå bra. Den vanligaste orsaken till utomkvedshavandeskap är att det finns skador i äggledarna, ofta efter en infektion.

Symtom

De första veckorna känns ett utomkvedshavandeskap som en vanlig graviditet. Man kan till exempel få spänningar i brösten och må illa, eller så märker man ingenting alls.

Lite senare, oftast i vecka fem eller sex, brukar man få blödningar och ont i magen, ofta långt ner eller i ena sidan. Om äggledaren brister kan man få en större blödning som stannar i bukhålan. Då kan man bli mycket sjuk.

Behandling

Om man inte har så svåra besvär kan läkaren ibland välja att vänta några dagar med behandling, eftersom utomkvedshavandeskap kan avslutas av sig själv. Då får man lämna blodprov vid flera tillfällen, för att nivåerna av graviditetshormon ska kunna följas.

Men oftast behöver man snabbt opereras eller få medicin och då avbryts graviditeten. Om man opereras måste äggledaren ofta tas bort eftersom den är skadad och annars kan orsaka nya utomkvedshavandeskap.

Det kan kännas svårt att ha genomgått ett utomkvedshavandeskap. Genom sjukvården kan man få kontakt med någon att prata med, till exempel en kurator.

När ska man söka vård?

Om man får plötsliga svåra smärtor i magen och det finns en möjlighet att man är gravid ska man kontakta en mödravårdscentral eller akutmottagning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.


Skriv ut
Senast uppdaterad:
2012-01-10
Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Karin Petersson, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting.