Senast reviderad 2013-07-05

Kan hudkrämer som innehåller A-vitamin användas när man är gravid?

Fråga

Jag planerar att bli gravid och är därför intresserad av att kolla upp vad man bör tänka på före eller under en graviditet. Jag vet att extra folsyra rekommenderas och att man bör få i sig lite mindre av A-vitaminer. Jag undrar om man kan använda en hudkräm som innehåller A-vitamin när man är gravid.

Svar

Under de tre första månaderna i graviditeten när organen utvecklas ska man som gravid vara försiktigt med olika läkemedel. När det gäller receptfria krämer som används på mindre hudytor och inte på hela kroppen, är det mycket osannolikt att någon mängd att räkna med kommer ut i blodet. 

Det finns ingen forskning som visar att livsmedel med högt innehåll av A- vitamin kan orsaka fosterskador. Det finns beskrivet i några fall att mycket stora intag av kosttillskott som innehåller A-vitamin skulle kunna ge fosterskador, men det är inte klarlagt om det finns ett verkligt samband.

Det finns syntetiskt framställda A-vitaminpreparat som heter isotretionin och tretinoin. Till exempel Isotretionin finns i Roaccutan, tabletter som kan skrivas ut mot akné av hudläkare. Detta är ett läkemedel som inte ska tas av gravida eftersom de kan vara fosterskadande. 

Karin Strååt, Läkare, specialist i allmänmedicin