Brutet nyckelben hos barn

Skriv ut (ca 5 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Det är vanligt att barn bryter nyckelbenet när de leker eller idrottar och trillar mot ena axeln.Barn som har brutit nyckelbenet får ofta ett så kallat åtta-förband som minskar smärtan och obehaget. Det brukar ta ungefär två veckor från skadetillfället till dess att barnet kan idrotta eller vara med på idrottslektionerna i skolan igen.

Symtom

När barnet har skadat nyckelbenet gör det ont, och barnet vill inte använda armen. I vissa fall kan benändarna lyfta upp huden på ett sådant sätt att man ser var skadan är.

Behandling

Man kan försöka lindra smärtan genom att låta armen tillfälligt få vila i en så kallad mitella när man åker till sjukhuset. Man kan också ge receptfri smärtlindrande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Följ anvisningarna på förpackningen. Ett brutet nyckelben behandlas ofta med ett så kallat åtta-förband. Det löper runt axlarna, under armhålorna och bildar ett kors på ryggen, med fästet på ryggsidan. Man tar själv av förbandet hemma efter cirka tio dagar.Mindre barn får ofta en mitella i stället för åtta-förband, eftersom den sitter bättre när man är liten.

När ska man söka vård?

Om barnet har ramlat och inte vill använda armen eller har mycket ont ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Visa mer

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

Vanligt att barn ramlar och skadar nyckelbenet

Det är vanligt att barn ramlar och bryter nyckelbenet när de idrottar eller leker och trillar mot den ena axeln. Skadan är vanlig även i samband med förlossningar, då barnets mjuka skelett ofta trycks samman i axelhöjd.

Nyckelbenen förenar bröstbenet och skulderbladen. Hos barn i skolåldern kan ett brutet nyckelben lägga sig omlott, men det är inte lika vanligt hos yngre barn.

Barn får andra skador än vuxna

Både barn och vuxna kan bryta nyckelbenet vid olycksfall. Men det växande barnskelettet och det vuxna, färdiga skelettet får olika typer av skador.

Några skillnader mellan barn och vuxna:

  • Musklerna fäster på skelettet med senor. Hos barn är skelettet mjukare och mer poröst än senan och senfästet. När barn råkar ut för olycksfall går därför inte senan eller muskeln sönder, utan de får oftare en skelettskada än vuxna.
  • På grund av att skelettet är mjukare får barn ibland skador där skelettet inte bryts av som hos vuxna, utan bara böjs. Dessa skador behandlas som vanliga benbrott.
  • Barnets skelett bygger om sig när det växer. Därför behöver felställningar efter brott inte alltid läggas till rätta eller opereras. Hos barn rättas felställningar till av sig själva, medan vuxna som har samma felställningar oftast måste behandlas.
  • Läkningen går mycket fortare hos barn än hos vuxna och därför är behandlingstiden kortare.

Svårt att förebygga denna typ av skador

Det är svårt att förebygga brott i nyckelbenet som kan inträffa när barnet leker och faller. Det enda man kan göra är att försöka använda sitt sunda förnuft, och till exempel inte låta för små barn klättra i träd eller cykla. För lite större barn, som utövar tuffa sporter som amerikansk fotboll eller ishockey, kan det vara bra att använda axelskydd.

Läs mer: barnsäkerhet

Fäll ihop

Symtom och diagnos

Symtom och diagnos

Det gör ont i armen och axeln

När barnet har brutit nyckelbenet gör det ont i armen och axeln. Smärtan beror ofta på att nyckelbenet har förändrat sitt vanliga läge. Det är väldigt ovanligt att huden skadas över det brutna nyckelbenet, men ibland kan en av de brutna benändarna lyfta upp huden på ett sådant sätt att man ser var nyckelbenet brutits utan att känna efter.

Barnet brukar hålla den skadade armen stilla genom att hålla i underarmen med den friska armen. Det gör ofta mindre ont om barnet sitter eller står eftersom det trasiga nyckelbenet ändrar sitt läge om barnet ligger ner.

När ska man söka vård?

Om barnet har mycket ont eller inte använder armen ska man kontakta vården. Eftersom huden oftast är hel ser man inte hur allvarlig skadan är, och för att ta reda på det måste barnet undersökas. Man tar kontakt med en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Vad kan man göra själv?

För att lindra smärtan kan man låta barnets arm vila i en så kallad mitella. En sådan kan man göra själv genom att vika en sjal till en trekant och knyta den bakom nacken så att underarmen kan vila i tyget strax ovanför midjan. Viktigast är att det känns bekvämt för barnet.

Det är mycket sällan ett nyckelben hos barn behöver opereras men barnet bör ändå vara fastande. Det beror på att det kan vara svårt att avgöra om det är nyckelbenet eller överarmen som skadats. Om skadan sitter i överarmen kan barnet behöva operation, och då måste det vara fastande. Annars riskerar barnet att kräkas under narkosen.

Trots att barnet ska vara fastande kan man ge receptfri smärtlindrande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Läkemedlen finns i olika former och dosen anpassas efter barnets vikt. Det finns anvisningar på förpackningen. Om man ger barnet vanliga smärtlindrande tabletter genom munnen ska de sköljas ner enbart med lite vatten.

Läkaren undersöker nyckelbenet

Läkaren känner med fingrarna på nyckelbenen, först över den friska sidan och sedan över den skadade sidan för att veta exakt var benbrottet sitter. Ibland kan läkaren också känna de brutna benändarna. Eftersom det oftast gör ont när läkaren känner på det skadade nyckelbenet kan barnet reagera då.

Ofta behöver nyckelbensbrott inte röntgas, men om en sådan undersökning behövs får barnet sitta eller stå framför en stor röntgenkamera. Med hjälp av kameran tas flera bilder av nyckelbenen som visar om det handlar om ett nyckelbensbrott eller en skada på armen. Därefter bestämmer läkaren vilken behandling som behövs.

Det gör inte ont att ta röntgenbilder. Som förälder eller närstående kan man vara med barnet under hela undersökningen. Man måste ta på sig ett skyddande förkläde eller gå ut ur rummet när röntgenbilderna tas.

Fäll ihop

Vård och behandling

Vård och behandling

Barnet får ett förband

Ett brutet nyckelben behandlas ofta med ett så kallat åtta-förband. Det löper runt axlarna, under armhålorna och bildar ett kors på ryggen, med fästet på ryggsidan. Vanligtvis får man åka hem så fort förbandet tagits på. Man tar själv av förbandet hemma efter cirka tio dagar.

Men förbandets enda uppgift är att minska smärtan och obehaget. Därför kan man ta bort det om barnet tycker att det är obekvämt. Om barnet har ont kan man också ge smärtlindrande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil.

Mindre barn får ofta en mitella i stället för åtta-förband. En mitella kan man göra själv genom att vika till exempel en sjal till en trekant och knyta den bakom barnets nacke så att underarmen kan vila i tyget strax ovanför midjehöjd.

När huden över nyckelbenet har skadats och det finns ett sår brukar det sys. Huden bedövas först med lokalbedövning.

Förbandet skyddas mot vatten

Förbandet bör inte bli vått eftersom det inte torkar så lätt. Man bör avstå från att duscha och i stället använda en tvättlapp. Barnet kan behöva hjälp för att komma åt alla ställen på överkroppen med tvättlappen.

Skelettet läks
Brottet i nyckelbenet läker genom att det bildas brosk runt de brutna benändarna. I början kan brosket kännas som en hård knöl i nyckelbenet, men det försvinner i takt med att barnet växer.

När man kommit hem
När man har kommit hem kan man försöka lägga en kudde under barnets överarm när det ska sova. Det brukar göra att barnet ligger mer stilla.

Ett tips för när barnet ska kläs på är att man börjar med den skadade sidans arm. Därefter trär man in barnets huvud i urringningen och avslutar med den friska sidans arm. När man ska ta av plagget gör man precis tvärtom och avslutar med att dra av det från den skadade sidans arm.

Om man lyfter mindre barn som har skadat sig bör man tänka på att inte ta tag under armhålorna, utan längre ner på kroppen så att man inte gör dem illa.

Barnet ska avstå från ansträngande fysisk aktivitet, som till exempel idrottslektionerna i skolan, under ungefär två veckor. Förskolebarn kan dessutom behöva vara hemma en tid direkt efter skadan på grund av sin ålder, medan skolbarn oftast kan gå i skolan. Varken återbesök hos läkaren eller särskilda träningsprogram behövs efteråt.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

Barnfilmer

I barnavdelningen på 1177.se kan man se en tecknad film om hur en röntgenundersökning går till. I filmen får man följa Gabriella Gnu när hon åker till sjukhuset och blir undersökt med röntgen.

Man kan även förbereda barnet innan det får bedövning med narkos och opereras. Se filmen om Oliver, som åker till sjukhuset efter att ha skadat armen.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 5 sidor)
Senast uppdaterad:
2013-10-08
Skribent:

Marie-Louise Molander, barnkirurg, Stockholm

Granskare:

Tomas Wester, barnkirurg, Karolinska universitetssjukhuset Solna

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg