Preventivmedel – skydd mot graviditet

Skriv ut (ca 4 sidor)

P-ring, cervixpessar och kondom är några av de preventivmedel som man kan välja bland.

Skriv ut

Olika sätt skydda sig mot oönskad graviditet

Olika sätt skydda sig mot oönskad graviditet

Det finns flera olika sätt att skydda sig mot att bli gravid. De olika sätten brukar kallas för preventivmedel eller preventivmetoder. De flesta preventivmedlen är för kvinnor. Män kan skydda sig framförallt genom att använda kondom. Kondom och vagianal kondom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar.

Fäll ihop

Preventivmedel med hormoner

Preventivmedel med hormoner

P-piller, p-ring och p-plåster är preventivmedel för kvinnor som innehåller två kvinnliga könshormoner, östrogen och gestagen. De gör bland annat så att ägglossningen förhindras och sekretet i livmoderhalsen blir segt så att inga spermier kan ta sig igenom.

Minipiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är preventivmedel som kan användas av kvinnor och som innehåller det kvinnliga könshormonet gestagen. De gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermier inte kan ta sig igenom och slemhinnan i livmodern tunn så att ett befruktat ägg inte kan fastna där. En del preventivmedel som enbart innehåller gestagen gör också att man inte får någon ägglossning.

Fäll ihop

Preventivmedel utan hormoner

Preventivmedel utan hormoner

En kopparspiral innehåller inga hormoner. Den sitter inne i livmodern där den skapar en miljö som gör att spermier inte kan överleva och att ett befruktat ägg får svårt att fästa inne i livmodern.

Andra metoder som inte innehåller några hormoner alls är kondom, pessar och vagianal kondom. De gör att spermierna hindras från att ta sig in i livmodern och kallas därför ibland för barriärmetoder.

Det finns också metoder som går ut på att kvinnan försöker kartlägga sina "säkra perioder" genom att räkna ut när hon har ägglossning och undvika att ha samlag under den tiden. Det kan man göra genom att använda olika hjälpmedel, till exempel P-dator eller Billingsmetoden. Även amning kan räknas som en sådan metod, även om den bara är aktuell under en kort period då kvinnan ammar.

Avbrutet samlag och så kallade säkra perioder är också metoder utan hormoner, men eftersom de är så pass osäkra så är de inget som brukar rekommenderas.

Sterilisering innebär att man genom en operation tar bort möjligheten att bli gravid genom samlag.

Fäll ihop

Akuta metoder

Akuta metoder

Det finns också något som kallas för akuta metoder, som man kan använda sig av om man haft samlag utan skydd eller om kondomen råkat gå sönder. Dessa metoder är akut-p-piller och kopparspiral.

Fäll ihop

Vad ska man välja?

Vad ska man välja?

Eftersom det finns många olika sätt att skydda sig mot graviditet så finns det stora möjligheter att hitta ett skydd som fungerar just för en själv. Några av de saker som kan påverka valet är hur viktigt det är att man inte blir gravid, hur gammal man är, hur ofta man har samlag, om man har en fast partner eller om man har många nya och tillfälliga sexuella kontakter och om man kan använda hormoner eller inte.

Det kan också vara bra att fundera igenom hur man är som person, om man till exempel kan komma ihåg att ta tabletter regelbundet varje dag eller om det kanske skulle passa bättre med ett skydd som sitter på plats i flera år.

Fäll ihop

Olika metoder är olika säkra

Olika metoder är olika säkra

Det kan ibland vara svårt att veta exakt hur säker en metod är, det beror delvis på hur noga man är att följa anvisningarna men även på vilken metod man väljer. Generellt sett är preventivmedel med hormoner samt kopparspiral de som ger säkrast skydd mot graviditet.

Fäll ihop

Kondom skyddar mot könsjukdomar

Kondom skyddar mot könsjukdomar

Om man samtidigt som man vill skydda sig mot graviditet också vill ha skydd mot könssjukdomar är kondom eller vagianal kondom de enda alternativen. Självklart går dessa båda metoder också utmärkt att kombinera med alla de övriga metoderna.

Fäll ihop

Mensen kan påverkas

Mensen kan påverkas

Alla preventivmedel har olika fördelar och nackdelar och vissa påverkar kroppen mer än andra. Det är till exempel bra att känna till att en del kan göra att man får mindre mens och mindre mensvärk, medan andra kan leda till det motsatta.

Fäll ihop

Sjukdomar kan påverka valet

Sjukdomar kan påverka valet

När man väljer preventivmedel är det också viktigt att ta hänsyn till sin medicinska historia. Har man till exempel haft blodpropp eller har svår migrän ska man inte använda preventivmedel som innehåller östrogen.

Fäll ihop

När man ammar

När man ammar

De flesta preventivmedel går bra att använda även när man ammar. P-piller, p-ring och p-plåster ska däremot inte användas under de sex första veckorna efter att man fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda dessa oavsett om man ammar eller inte.

Fäll ihop

Vissa metoder är dyrare

Vissa metoder är dyrare

Olika preventivmedel kostar olika mycket. I en del landsting är vissa preventivmedel som skrivs på recept subventionerade till kvinnor under 20-25 års ålder, men det kan vara se olika ut på olika ställen i landet. Det kan därför vara bra att undersöka vad som gäller i just det landsting där man själv bor.

Fäll ihop

Man kan få hjälp att välja

Man kan få hjälp att välja

Ibland kan det vara svårt att veta vilket av alla olika preventivmedel som kan passa en själv bäst. Då kan det vara bra att veta att man alltid kan få hjälp med detta hos en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral eller på en gynekologisk mottagning. Man kan också behöva prova sig fram, en del tycker bättre om en viss metod medan andra föredrar en annan.

Fäll ihop

Hur snabbt kan man bli gravid efter att man slutat använda sitt skydd?

Hur snabbt kan man bli gravid efter att man slutat använda sitt skydd?

Preventivmedel slutar att ha effekt direkt när man slutar använda dem. Det gäller även preventivmedel med hormoner, med undantag för p-sprutan.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-05-20
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.

Fotograf:

Juliana Wiklund