Flatlöss – egenvård

Flatlusen är en hudparasit som trivs i hår och som orsakar intensiv klåda. Lössen och deras ägg är svåra att se med blotta ögat och kan lättare upptäckas med ett förstoringsglas.

  • Flatlus i närbild

    Flatlusen är bara ett par millimeter lång och kan vara svår att se med blotta ögat. Har man blivit biten av flatlöss kliar det intensivt i huden.

Flatlusen är en hudparasit som är ett par millimeter lång. Den livnär sig på blod och trivs bäst i könshåret men kan även finnas i håret under armarna, på överkroppen, låren, i ögonfransar, ögonbryn och skägg. Flatlusen förökar sig genom att lägga ägg vid hårrötterna.

Det kliar intensivt

Flatlusens bett ger en intensiv klåda i huden. Om man misstänker att man har fått flatlöss så går det ibland att själv upptäcka löss eller ägg. Äggen ser ut som pyttesmå droppar och sitter fastklistrade på hårstrånas nedre del. Ibland kan man se lössen och äggen lättare om man använder ett förstoringsglas.

Sprids via kroppskontakt och handdukar

Flatlöss överförs vid nära kroppskontakt mellan människor, men även om man delar sängkläder och handdukar. Man kan också bli smittad via dåligt rengjorda solarier.

Det tar ungefär en månad från det att man har blivit smittad tills man får symtom. Första symtomet är ofta intensiv klåda.

Tvätta kläderna för att undvika spridning

Man behöver tvätta kläder, sängkläder och handdukar för att undvika att lössen sprids. Kläderna måste tvättas i 60 grader i maskinen för att lössen ska försvinna.

Behandling med receptfria medel

Det är viktigt att en läkare har ställt diagnosen flatlöss innan behandlingen inleds, eftersom klådan kan ha andra orsaker som kräver annan behandling.

För att bli av med flatlössen använder man det receptfria läkemedlet Tenutex. Det är mycket viktigt att följa bruksanvisningen som finns i paketet. Man bör bara använda medlet om man är säker på att man har flatlöss.

Det är bra att kontrollera så att inte andra i familjen har flatlöss, annars kan man smitta varandra om och om igen.

Om det kliar mycket

Det är bra att undvika att klia på bettställena eftersom kliandet i sig kan ge upphov till infektioner. Har man svår klåda kan man använda kylbalsam eller klådstillande kräm som innehåller hydrokortison. De finns att köpa receptfritt på ett apotek.

Klådan kan ibland fortsätta en tid efter behandlingen, trots att flatlössen är borta.

Söka vård

Man bör kontakta vårdcentralen om flatlössen sätter sig i ögonbrynen eller ögonfransarna. Detsamma gäller om den receptfria behandlingen inte hjälper. Om man är gravid och behöver använda Tenutex ska man först rådgöra med läkare.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Stockholms län

Fråga om råd

Ring telefonnummer 1177 för råd. Våra sjuksköterskor svarar dygnet runt. Du kan också logga in och skriva en fråga – du får svar inom en timme.

Råd med tolk: på arabiska, tel 0771-1177 90 eller på somaliska, tel 0771-1177 91

Söka vård och stöd i Stockholms län

Kontakta din vårdcentral eller ungdomsmottagning (för dig upp till 23 år) om upprepade behandlingsförsök misslyckas.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

Publicerad:
2014-04-08
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Cityakuten, Stockholm

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg


Stockholms län
Skribent:
Lena Fieber, skribent, frilans
Redaktör:
Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden
Granskare:
Eva Björnelius, överläkare, Sesammottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset