Film: Anna badar Elsa, 2 månader

Anna och Elsa Gustafsson visar hur man kan bada ett litet barn.

I den här filmen badar Elsa Gustafsson, två månader, i en balja i köket. Hennes mamma Anna visar tillsammans med barnsjuksköterskan Anna Hallgren vad man ska tänka på när man badar ett litet barn.

Om att bada

När ens barn är nyfött kan huden under armarna, i halsvecken under hakan, bakom öronen och i ljumskarna lätt bli irriterad eftersom det är varmt och lite fuktigt där. Många barn behöver tvättas varje dag i hudvecken för att inte få irriterad hud. Man kan tvätta försiktigt med en mjuk tvättlapp fuktad med vatten och badda torrt.

Om barnets hud ändå har blivit röd och irriterad brukar det läka snabbt om man tvättar rent, försöker badda torrt och sedan luftar. Om det ändå inte blir bättre kan man kontakta BVC. Man behöver inte överdriva tvättandet, men barnets hud behöver vara ren. De första veckorna räcker det ofta att tvätta med vatten. Sedan behövs ibland en mild barntvål. Det går också att rengöra huden med olja.

Att bada sitt barn kan göras ofta om man vill, och barnet tycker om det, men det räcker annars med någon gång per vecka. Det brukar gå bra att bada barnet redan första veckan hemma, även om inte naveln har fallit av. Det kan vara bra att ha en termometer och en badbalja för barn hemma. När naveln läkt kan man bada tillsammans med sitt barn.

Hur gör man?

Man kan lägga fram allt man behöver i förväg och ställa badbaljan så att man får en bekväm arbetsställning. Vattnet ska vara ljummet, ungefär 37 grader, ungefär kroppsvarmt. Man kan kontrollera temperaturen genom att sänka ner armbågen och känna. Man kan ha lite barnolja i vattnet om man vill. Sedan kan man långsamt sänka ner barnet i vattnet och vara lyhörd för barnets signaler. En del barn njuter av vara i vatten medan andra inte tycker om det. Temperaturen i rummet påverkar också barnets upplevelse, man får vara lyhörd för om barnet fryser eller om det är för varmt.

Man behöver hålla ena armen under barnets huvud och handen runt barnets överarm. Har man olja i vattnet, kan det bli lite halkigt att hålla barnet. Det är därför bra att ha handduken nära till hands och ha ett bra grepp om barnet.

Om barnet har skorv i hårbotten, kan man passa på att behandla den när barnet badar. Vill man få bort lindrigare skorv kan man smörja in hårbottnen på kvällen med barnolja. På morgonen tvättar man hårbotten med ett milt, oparfymerat barnschampo och därfter gnuggar man hårbotten försiktigt med en handduk.

När man tagit upp barnet kan man svepa in det i ett badlakan och torka försiktigt genom att badda med en mjuk handduk. Man kan tänka på att torka alla hudveck så att det inte finns någon fukt kvar.

Publicerad:
2011-10-14
Redaktör:

Maria Bång, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Anna Hallgren, barnsjuksköterska, Stockholm

Teknisk producent:

Klevgränd Produktion