Senast reviderad 2012-01-02

Vad beror flytningar hos småflickor på?

Fråga

Min dotter som är tre år har blivit väldigt röd i underlivet. Det gör ont, säger hon, och jag antar att det svider. Det gör dock inte ont när hon kissar. Hon har också flytningar som är gulaktiga och luktar lite.

Ska vi smörja eller bara lufta? Kan det vara svamp hon har fått och måste man söka för det?

Svar

Småflickor har oftast inte flytningar som äldre flickor och kvinnor. Men flytningar kan förekomma, av flera olika skäl. Några exempel:

  • En liten flytning kan tillfälligt förekomma utan någon särskild anledning.
  • Bakterier från andra delar av kroppen kan hamna i underlivet. Det gäller till exempel olika bakterier från näsa, svalg och hud.
  • Springmask från ändtarmsöppningen kan även förekomma i underlivet.
  • Likväl som att en del småbarn får för sig att peta in små föremål i örat eller näsan kan småflickor pilla in något i underlivet. Detta kan orsaka irritation och flytning.
  • Hudbesvär, som eksem, i underlivet kan ibland göra att det vätskar sig och ser ut som en flytning. Ofta har man då också klåda.


Om din dotter fortfarande har mer än en liten flytning, bör hon undersökas av läkare på exempelvis vårdcentral. Misstänker läkaren en infektion, brukar ett bakterieodlingsprov tas för att kunna veta vilken medicin som passar bäst. Provet tas med en bomullspinne från flytningen i underlivet.

Att "lufta", det vill säga att vara lättklädd och helst utan blöja, är något som ofta rekommenderas vid hudirritationer hos blöjbarn. Ofta smörjer man med salva också. Råd om lämplig salva kan man få från sjuksköterskan på BVC.

 

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin