Senast reviderad 2012-02-16

Min tvååring är så röd runt munnen. Vad kan jag göra?

Fråga

Min dotter ser ut som ett stoppljus runt munnen när hon kommer hem från dagis. Hon är ute mycket och hon blir rödare ju kallare det är. Jag läste att det ofta blir så när små barn blir fuktiga runt munnen. Jag har även hört att det kan bero på svamp. Hur ser man skillnad?

Svar

Det kan i vissa fall vara svårt att skilja på. På din beskrivning låter det som att ditt barn fått så kallat slickeksem, lip-licking dermatitis. Barnet får ilsket rodnad hud runt munnen och lite svullna läppar, ofta med sprickor.

Många barn slickar sig om munnen, särskilt om läpparna känns torra. Barn med napp dreglar lite bredvid. När barn får mat runt munnen kan de också bli röda. Särskilt tomat och ketchup kan få huden röd.

Barn som ha så kallat atopiskt eksem, böjveckseksem, får oftare slickeksem. Det är en ärftlig benägenhet att ha torr hud som ligger till grund för eksem. Fukt, vind och kyla är inte bra för huden i största allmänhet.

Det finns några saker man kan göra för att minska risken för slickeksem:

  • Försök få barnet att undvika att slicka sig om läpparna, vilket är lättare sagt än gjort. Använd läppcerat eller vaselin respektive silikonsalva som skydd mot fukt och vanlig mjukgörande kräm till natten.
  • Undvik starkt kryddad eller sur mat, till exempel kanel, citrusfrukter eller ketchup. Försök i allafall se till att maten stoppas in direkt i munnen istället för utanför.

Svampinfektioner i huden kan bero på jästsvamp, även kallad candida, eller trådsvamp.

En infektion med jästsvamp kan vara svår att upptäcka. Det kan se ut som vita, fuktiga sprickor i munvinklarna, som ibland breder ut sig och i kanten finns minimala varblåsor. Det går att ta en svampodling för att vara säker. Om det är svamp får barnet behandling med svampdödande medel.

Trådsvamp sitter inte gärna runt munnen. Det ser ut som avgränsade ringformiga rodnader och förekommer särskilt om man gosar med ett infekterat husdjur. Det är osannolikt att det är det din dotter fått.

Karin Strååt, Läkare, specialist i allmänmedicin