Sex- och samlevnadsrådgivning

Skriv ut

Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig med råd om preventivmedel och graviditet samt med provtagning och information om könssjukdomar och frågor om sex och sexualitet. De flesta besök är kostnadsfria och de som arbetar på mottagningarna har tystnadsplikt.

Skriv ut

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagning

Till ungdomsmottagningen kan du vända dig tills du fyller 23 år. Här kan du få hjälp med frågor om sex och relationer, få preventivmedel och testa dig för könssjukdomar. Du kan också vända dig hit om du känner dig nere och vill prata med någon. Du väljer själv vilken ungdomsmottagning du vill gå till, oavsett var du bor. Att besöka en ungdomsmottagning kostar ingenting. Alla som jobbar där har tystnadsplikt och du har rätt att vara anonym.

Kontakta en ungdomsmottagning när du vill:

  • testa dig för könssjukdomar
  • få råd om och prova ut preventivmedel
  • få gratis kondomer
  • akutpreventivmedel, även kallade "dagen efter-piller"
  • diskutera och fråga om sex och sexualitet
  • prata om frågor kring graviditet
  • diskutera och fråga om kärlek och relationer
  • prata om olika livsstilsfrågor och levnadsvanor
  • få någon att tala med och få hjälp av när du känner dig nere eller har problem.

Killmottagning

Ofta har en del ungdomsmottagningar särskilda tider då de har öppet bara för killar. På en del killmottagningar finns det möjlighet att träffa manlig personal.

Fäll ihop

Sex- och samlevnadsmottagning (Sesam)

Sex- och samlevnadsmottagning (Sesam)

Till Sesammottagningarna kan både män och kvinnor vända sig med frågor och besvär som rör sexualitet och hälsa. Mottagningarna ger råd och stöd, provar ut preventivmedel och testar för könssjukdomar eller gör undersökningar.

Sex- och samlevnadsmottagningar med tidsbeställning hittar du på de fyra stora sjukhusen i Stockholm: Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och på Södersjukhuset. Här jobbar läkare, barnmorskor och kuratorer.

I centrala Stockholm finns även en Sesammottagning, SesamCity som har drop-in mottagning för provtagning och behandling av sexuellt överförda infektioner.

Sesammottagningarna är även så kallade remissinstanser. Det betyder att läkare och barnmorskor vid andra mottagningar kan skicka patienter dit vid behov. De som arbetar här har tystnadsplikt, och provtagning och behandling är kostnadsfri.

Fäll ihop

Studentmottagning

Studentmottagning

Studentmottagningarna tar emot tjejer och killar som studerar vid högskola eller universitet. Här får du rådgivning och stödsamtal. Du kan prova ut preventivmedel och testa/undersöka dig. Stockholms studentmottagningar finns på sex- och samlevnadsmottagningarna (Sesam) på Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och på Södersjukhuset. Här arbetar barnmorskor, kuratorer och läkare. De har alla tystnadsplikt och besöket är kostnadsfritt.

Fäll ihop

Mansmottagning

Mansmottagning

I Rinkeby finns Järva Mansmottagning som erbjuder män provtagning och rådgivning kring hiv, andra sexuellt överförda infektioner samt möjlighet till samtal om sexualitet och relationer. Hit kan du komma oavsett var du bor. Järva Mansmottagning erbjuder också utbildning och information till organisationer och föreningar.

Fäll ihop

Mottagningar för HBTQ - personer

Mottagningar för HBTQ - personer

Om du är homosexuell kan det vara skönt att möta någon som känner till din sexuella identitet och inte antar att du är intresserad av det andra könet.

För kvinnor

På Södersjukhusets sex- och samlevnadsmottagning finns en särskild gynekologisk mottagning för kvinnor som är homo- eller bisexuella. På mottagningen för lesbiska, MOL, arbetar personal som är vana att möta homo- och bisexuella kvinnor.

På barnmorskemottagningen Mama Mia på Södermalm i Stockholm arbetar gynekologer och barnmorskor med HBTQ-kompetens. Mottagningen har inriktat sig på gravida lesbiska och bisexuella kvinnor, men tar även emot icke gravida som vill göra en gynekologisk undersökning, ta prover eller önskar samtal.

För män

Södersjukhuset finns Venhälsan som är en sex- och samlevnadsmottagning som främst vänder sig till män som har sex med män. Här kan du testa sig och få behandling för hiv och andra sexuellt överförda infektioner.

Fäll ihop

Barnmorskemottagning

Barnmorskemottagning

Barnmorskemottagningen, eller mödravårdscentralen (MVC) som den också kallas, tar emot kvinnor i alla åldrar. Barnmorskorna hjälper till vid graviditet, preventivmedelsrådgivning, provar ut preventivmedel och tar prover för könssjukdomar. De som arbetar här har tystnadsplikt och besöket är kostnadsfritt

Fäll ihop

Frågor om sex och relationer

Frågor om sex och relationer

På Lafas (Landstinget förebygger aids) sajt Säkraresex.se kan du ställa frågor och få personliga svar från sexualupplysare Olle eller barnmorskan Karolina. Du som är mellan 13 och 25 år kan ställa frågor om sex, hälsa och relationer på ungdomsmottagningssajten umo.se.

 

Ring telefon 1177. Våra sjuksköterskor ger dig råd dygnet runt. Du kan också logga in på Mina vårdkontakter och skriva frågan - du får svar inom en timme.

Råd med tolk: på arabiska, tel 0771-1177 90 eller på somaliska, tel 0771-1177 91

 
Fäll ihop

Kommunens familjerådgivning

Kommunens familjerådgivning

Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning för dem som behöver det. Familjerådgivningens uppgift är att hjälpa par som har problem i sin relation. De tar emot både heterosexuella och homosexuella par, med eller utan barn. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för samtalsbehandling. Läs mer om familjerådgivning i din kommun.

Fäll ihop

Vem gör vad?

Vem gör vad?

Barnmorska

Barnmorskan ger råd om, provar ut och skriver ut preventivmedel. Barnmorskan arbetar också med att följa graviditetens utveckling och är med vid förlossningar. En barnmorska arbetar oftast på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning (mödravårdscentral, MVC) eller förlossningsavdelning. Barnmorskan är en specialutbildad sjuksköterska.

Läkare

De läkare som arbetar på ungdomsmottagningarna är framför allt gynekologer och venerologer.

Allmänläkare

Allmänläkaren finns ofta på vårdcentraler och kan ta hand om de flesta sjukdomar. Allmänläkaren är specialist i så kallade allmänmedicinska sjukdomar och kallas även för husläkare eller distriktsläkare. Han eller hon är ofta din personlige läkare och kan skicka dig till en annan specialist vid behov.

Gynekolog

En gynekolog är en läkare som är specialiserad på kvinnors underlivssjukdomar och graviditetsrelaterade besvär. Kvinnor kan vända sig till en gynekolog om de har problem med underlivet, vill testa sig för könssjukdomar eller är oroliga av någon annan anledning. Man kan också gå till gynekologen för att få råd om preventivmedel eller prova ut en preventivmetod. Gynekologen hjälper också till med abortrådgivning och vid cellprovsförändringar. Ibland arbetar gynekologen också på sjukhusens så kallade kvinnokliniker där de bland annat utför olika typer av operationer, till exempel kejsarsnitt och abort.

Urolog

Urologen är en läkare som är specialist på mannens och kvinnans urinvägar. Urologen opererar och behandlar sjukdomar i könsorganet hos män och sjukdomar i urinvägar hos män och kvinnor. Urologen kan även ta hand om funktionsstörningar i mannens könsorgan samt undersöker, bedömer och behandlar symtom som kommer från mannens "inre" könsorgan, det vill säga prostata och i pung.

Venerolog

Venerologen är en läkare som är specialist på hudens sjukdomar och som behandlar sjukdomar i både mäns och kvinnors "yttre" könsorgan, ofta handlar det om sexuellt överförda infektioner. Eftersom killar ofta söker sig till hud- och venmottagningarna när de har problem med könsorganen, är venerologen van att arbeta med killars sjukdomar och deras oro för könssjukdomar.

Kurator

De kuratorer som arbetar på ungdomsmottagningar eller på en sex- och samlevnadsmottagning ger råd och har samtalsterapi. Vissa könssjukdomar faller under den så kallade smittskyddslagen. Kuratorn tar då ofta hand om partneruppföljning (smittspårning) i samband med dessa sexuellt överförda infektioner. Kuratorn har också nära samarbete med de sociala myndigheterna. Kuratorn har socionomutbildning och sexualrådgivningskompetens.

Psykolog

Psykolog finns endast på enstaka ungdomsmottagningar och gör mest bedömningar för att se om patienten behöver psykologisk terapi. Psykologen arbetar även med stöd för personalen. Ibland sker kortare behandlingssamtal på ungdomsmottagningen. Om en person behöver mer omfattande terapi kan psykologen hänvisa vidare och ge en remiss.

Fäll ihop

Mansmottagning

Mansmottagning

I Rinkeby finns Järva Mansmottagning som erbjuder män provtagning och rådgivning kring hiv, andra sexuellt överförda infektioner samt möjlighet till samtal om sexualitet och relationer. Hit kan du komma oavsett var du bor. Järva Mansmottagning erbjuder också utbildning och information till organisationer och föreningar.

Fäll ihop
Skriv ut
Publicerad:
2013-03-18
Skribent:

Pernilla Hjort, webbredaktör, 1177 Vårdguiden

Redaktör:

Daniel Erlandsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Ann Lundell, gynekolog, Gynekologmottagningen i Vallentuna