Sex- och samlevnadsrådgivning i Stockholms län

Skriv ut

Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig med råd om preventivmedel och graviditet samt med provtagning och information om könssjukdomar och frågor om sex och sexualitet. De flesta besök är kostnadsfria och de som arbetar på mottagningarna har tystnadsplikt.

Skriv ut

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagning

Till ungdomsmottagningen kan du vända dig tills du fyller 23 år. Här kan du få hjälp med frågor om sex och relationer, få preventivmedel och testa dig för könssjukdomar. Du kan också vända dig hit om du känner dig nere och vill prata med någon. Du väljer själv vilken ungdomsmottagning du vill gå till, oavsett var du bor. Att besöka en ungdomsmottagning kostar ingenting. Alla som jobbar där har tystnadsplikt och du har rätt att vara anonym.

Kontakta en ungdomsmottagning när du vill:

  • testa dig för könssjukdomar
  • få råd om och prova ut preventivmedel
  • få gratis kondomer
  • akutpreventivmedel, även kallade "dagen efter-piller"
  • diskutera och fråga om sex och sexualitet
  • prata om frågor kring graviditet
  • diskutera och fråga om kärlek och relationer
  • prata om olika livsstilsfrågor och levnadsvanor
  • få någon att tala med och få hjälp av när du känner dig nere eller har problem.
Fäll ihop

Sex- och samlevnadsmottagning (Sesam)

Sex- och samlevnadsmottagning (Sesam)

Sesammottagningarna är öppna för alla män, kvinnor och transpersoner som har frågor om eller besvär med sexualitet och hälsa. Mottagningarna ger råd och stöd, provar ut preventivmedel och testar för könssjukdomar och gör undersökningar. Besöken är kostnadsfria.

Sesammottagningarna har även studentmottagning för dig som studerar vid högskola eller universitet.

Fäll ihop

Mansmottagning

Mansmottagning

I Rinkeby finns Järva Mansmottagning som erbjuder män provtagning och rådgivning kring hiv, andra sexuellt överförda infektioner samt möjlighet till samtal om sexualitet och relationer. Dit kan du komma oavsett var du bor. Järva Mansmottagning erbjuder också utbildning och information till organisationer och föreningar.

Fäll ihop

Mottagningar för HBTQ-personer

Mottagningar för HBTQ-personer

Om du är homosexuell kan det vara skönt att möta någon som känner till din sexuella identitet och inte antar att du är intresserad av det andra könet.

För kvinnor

På Södersjukhusets sex- och samlevnadsmottagning finns en särskild gynekologisk mottagning för kvinnor som är homo- eller bisexuella. På mottagningen för lesbiska, MOL, arbetar personal som är vana att möta homo- och bisexuella kvinnor.

På barnmorskemottagningen Mama Mia på Södermalm i Stockholm arbetar gynekologer och barnmorskor med HBTQ-kompetens. Mottagningen har inriktat sig på gravida lesbiska och bisexuella kvinnor, men tar även emot icke gravida som vill göra en gynekologisk undersökning, ta prover eller önskar samtal.

För män

Södersjukhuset finns Venhälsan som är en sex- och samlevnadsmottagning som främst vänder sig till män som har sex med män. Här kan du testa sig och få behandling för hiv och andra sexuellt överförda infektioner.

Fäll ihop

Barnmorskemottagning

Barnmorskemottagning

Barnmorskemottagningar tar emot kvinnor i alla åldrar. Barnmorskorna hjälper till vid graviditet, preventivmedelsrådgivning, provar ut preventivmedel och tar prover för könssjukdomar. De som arbetar här har tystnadsplikt och besöket är kostnadsfritt

Fäll ihop

Frågor om sex och relationer

Frågor om sex och relationer

På Lafas (Landstinget förebygger aids) sajt Säkraresex.se kan du ställa frågor och få personliga svar från sexualupplysaren Olle eller barnmorskan Karolina. Du som är mellan 13 och 25 år kan ställa frågor om sex, hälsa och relationer på ungdomsmottagningssajten umo.se.

 

Ring telefon 1177. Våra sjuksköterskor ger dig råd dygnet runt. Du kan också logga in på Mina vårdkontakter och skriva frågan - du får svar inom en timme.

Råd med tolk: på arabiska, tel 0771-1177 90 eller på somaliska, tel 0771-1177 91

 
Fäll ihop

Kommunens familjerådgivning

Kommunens familjerådgivning

Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning för dem som behöver det. Familjerådgivningens uppgift är att hjälpa par som har problem i sin relation. De tar emot både heterosexuella och homosexuella par, med eller utan barn. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för samtalsbehandling. Läs mer om familjerådgivning i din kommun.

Fäll ihop
Skriv ut
Publicerad:
2013-03-18
Skribent:

Pernilla Hjort, webbredaktör, 1177 Vårdguiden

Redaktör:

Daniel Erlandsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Ann Lundell, gynekolog, Gynekologmottagningen i Vallentuna