Hembesök av jourläkare

Behöver du träffa en läkare men har svårt att ta dig hemifrån kan du få besök av en jourläkare. Jourläkarna åker bil och gör hembesök på kvällar, nätter och helger, när vårdcentralen har stängt.

En jourläkare är en specialist i allmänmedicin som är bilburen, vilket gör det möjligt att få en medicinsk bedömning och enklare behandling hemma, istället för att du ska behöva åka till en närakut eller ett sjukhus. Jourläkaren kan hjälpa till med de sjukdomar och skador som är av samma typ som du kan få hjälp med på en vårdcentral eller närakut.

Det kan till exempel vara:

  • långvarig hosta och feber
  • urinvägsbesvär
  • yrsel
  • öronbesvär
  • hudutslag samt skärskador som behöver sys.

Barnfamiljer och äldre

De bilburna jourläkarna besöker främst äldre personer, familjer med småbarn (över ett år) och patientgrupper som kan ha det svårare att åka hemifrån på kvällen och natten.

Vad kostar det?

För ett besök av jourläkaren betalar du 200 kronor för läkarbesöket och 100 kr i tilläggsavgift. Om flera personer som tillhör samma hushåll får vård vid ett hembesök, tas ändå bara en tilläggsavgift ut. Barn och ungdomar under 18 år betalar inget. Avgiften ingår i högkostnadsskyddet.

Ring 1177 Vårdguiden

För att få ett hembesök av en jourläkarbil ska du ringa oss på telefonnummer 1177. Du får då prata med en sjuksköterska som bedömer om du eller din närstående behöver träffa en jourläkare. Jourläkaren ska vara hemma hos dig inom en och en halv timme, och de är verksamma inom hela Stockholms län. De kommer att hålla kontakten med dig, så att du vet när de kommer.

Jourläkaren samverkar med kommunen, socialtjänsten, polis och ambulans. Visar det sig att du behöver annan form av hjälp eller stöd, kan de hjälpa dig vidare.

Behöver du sjukvård dagtid ska du i första hand vända dig till vårdcentralen, kvällar och helger till närakuten.

Här hittar du Stockholms läns alla vårdcentraler.

Om du behöver vård när vårdcentralen är stängd, kontakta närmaste närakut.

Om läget är akut och närakuterna har stängt, åk till närmaste akutmottagning. Gäller det ett livshotande tillstånd, ring 112.

Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 för råd. Våra sjuksköterskor svarar dygnet runt. Du kan också logga in och skriva en fråga – du får svar inom en timme.

Råd på andra språk

  • Råd med tolk på arabiska, tel 0771-1177 90, öppet: 08:00-12.00
  • Råd med tolk på somaliska, tel 0771-1177 91, öppet: 08:00-12.00
  • Råd på finska, tel 1177, knappval 8, öppet: 08:00-12.00
  • Råd på engelska, tel 1177, knappval 5
 
Senast uppdaterad:
2015-10-19
Redaktör:

Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Edina Zunic Taric, Verksamhetschef Jourläkarbilar