Akutvård

Skriv ut (ca 3 sidor)

Vart ska du ta vägen om du blir akut sjuk eller skadad på kvällstid eller under helgen? På en närakut får du hjälp med allt som du i vanliga fall får hjälp med på vårdcentralen, det vill säga olycksfall och akuta besvär som inte är livshotande. Om du är allvarligt skadad eller sjuk, ska du ringa 112 eller vända dig till akutmottagning på sjukhus.

Skriv ut

Närakuterna nedan hjälper dig om du behöver vård och vårdcentralen har stängt. De har öppet kvällar och helger till kl 22. Du kan komma utan att boka tid men det är ofta bra att ringa först. Följ länkarna för att läsa mer om de olika närakuterna och se var de ligger.

Jourläkarbil

Jourläkarbil

Behöver du träffa en läkare men har svårt att ta dig hemifrån kan du få ett hembesök av en jourläkare. Jourläkarna är bilburna och gör hembesök på kvällar, nätter och helger, när vårdcentralen har stängt. Ring tel 1177 så får du hjälp av en sjuksköterska att bedöma behovet.

Fäll ihop

Sju sjukhus med akutmottagningar

Sju sjukhus med akutmottagningar

Till sjukhusens akutmottagningar ska du vända dig vid allvarliga akuta tillstånd, till exempel svår akut huvudvärk, bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, benbrott, djupa sårskador och större blödningar. Följande sju sjukhus har akutmottagningarna som har öppet dygnet runt.I tidningen 1177 Vårdguidens reportage kan du läsa om vad som händer på akutottagningen.

Karolinska Universitetssjukhuset är Stockholms läns enda universitetssjukhus och har verksamheter ibåde Huddinge och Solna. Universitetssjukhuset har delvis andra uppdrag än de andra sjukhusen och är högt specialiserat inom vissa områden. Där bedrivs även mer forskning och utbildning än vid andra sjukhus.

Fäll ihop

Barnakuter på fyra sjukhus

Barnakuter på fyra sjukhus

Om ett barn blir hastigt allvarligt sjukt eller skadat ska barnet till en barnakutmottagning. De flesta barnakutmottagningar tar emot barn och ungdomar som behöver medicinsk vård (t e x infektioner och febersjukdomar). Astrid Lindgrens Barnsjukhus tar emot barn upp till och med 14 år, på övriga akutmottagningar är det 17 år som gäller. Är barnet äldre ska ni istället åka till någon av akutmottagningarna ovan.

I Stockholms län finns fyra sjukhus med barnakutmottagningar:

Är du osäker vart du ska åka kan du alltid ringa och fråga på telefon 1177.

Vad kostar besöket?

Du betalar vanligtvis ingenting för sjukvård för barn och ungdomar, men för ett besök på en barnakutmottagning, på närakuten i Solna eller på lättakuten i Huddinge betalar du en patientavgift på 120 kronor. Avgiften ingår i högkostnadsskyddet.

Fäll ihop

Akutmottagning ögon

Akutmottagning ögon

S:t Eriks ögonsjukhus har akutmottagning för dig med akuta ögonproblem.

Fäll ihop

Psykiatrisk akutvård

Psykiatrisk akutvård

Stockholms läns psykiatriska akutmottagning (länsakuten), vid St Görans sjukhus, tar emot akutbesök dygnet runt.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-07-02
Skribent:

Anita Gullberg, journalist, frilans

Redaktör:

Daniel Erlandsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Holger Stalberg, medicinskt sakkunnig somatisk specialistvård, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting