E-tjänster – Mina vårdkontakter

Skriv ut (ca 5 sidor)
Skriv ut

Logga in i Mina vårdkontakter

I 1177 Vårdguidens e-tjänster Mina vårdkontakter kan du ta kontakt med din vårdcentral eller mottagning för att till exempel boka och avboka tid, förnya recept och hjälpmedel eller se dina läkemedel. Vilka e-tjänster som erbjuds kan variera från mottagning till mottagning. Informationen skickas mellan dig och din vårdgivare på ett säkert sätt.

Detta kan du få hjälp med

Stockholms län

Detta kan du få hjälp med

MVK-logoDenna symbol syns under de mottagningar som är anslutna till Mina vårdkontakter när du använder sökverktyget Hitta vård. Varje mottagning bestämmer själv vilka ärenden som kan utföras där. Kontakta gärna mottagningen om du önskar att de ska lägga till någon någon ärendetyp.

Du som är folkbokförd i Stockholms län kan få hjälp med följande ärenden:

 • Förnya recept. När ditt läkemedel börjar ta slut och du behöver förnya ett recept gör du det enklast via Mina vårdkontakter.
 • Boka tid. Hos ett antal vårdcentraler och specialistmottagningar i länet kan du själv boka tid i mottagningens tidbok.
 • Boka om eller avboka tider. Du slipper sitta i telefonkö eller vänta på att bli uppringd – gå bara in på Mina vårdkontakter och utför ditt ärende.
 • Kontakta vården i olika ärenden. Du kan exempelvis få rådgivning eller be mottagningen kontakta dig.
 • Välja eller byta vårdgivare. Du kan välja eller byta husläkarmottagning och barnavårdscentral.
 • Anteckna i din kalender och få sms-påminnelse. Du kan lägga in anteckningar om inbokade läkarbesök, vaccinationer, dags att förnya recept med mera i en egen kalender och få påminnelser via sms eller e-post dagen innan.
 • Se dina läkemedel på recept. Du kan se dina aktuella recept, vilket gör det enklare att förnya recepten i god tid. Du kan också ta del av din läkemedelsförteckning, som visar alla läkemedel som du hämtat ut på recept de senaste 15 månaderna. Du ser även recept som inte längre är giltiga, liksom hur mycket du har betalat i läkemedelskostnader under den aktuella högkostnadsperioden. För att kunna se dessa uppgifter måste du logga in med e-legitimation.
 • Beställa hem klamydiatest. Du som är över 15 år och folkbokförd i Stockholms län kan beställa hem ett klamydiatest via Mina vårdkontakter. Du utför testet hemma och skickar sedan in det för analys. Inom en vecka kan du se resultatet i Mina vårdkontakter.
 • Sjukvårdsrådgivning. Du kan ställa en fråga till erfarna sjuksköterskor och få svar inom en timme.
 • Fråga experterna. Du kan ställa frågor som rör psykisk hälsa och få svar inom två arbetsdagar. Du kan även ställa frågor om funktionsnedsättning eller beroende och få svar inom fem arbetsdagar.
 • Boka om tid för gynekologisk cellprovtagning
  Alla kvinnor som får en kallelse med posten till gynekologisk cellprovtagning får samma kallelse i Mina vårdkontakter. Där kan du bekräfta din tid eller se alternativa tider.
 • Boka om tid för mammografi. Alla kvinnor som får en kallelse med posten till mammografiscreeening får samma kallelse i Mina vårdkontakter. Om den tid du har fått inte passar dig kan du boka ny tid via Mina vårdkontakter.
 • Anmäla dig till internetbehandling. Du som är 18 år eller äldre kan anmäla dig till internetbehandling av social fobi, depression och paniksyndrom.
 • Beställa inkontinenshjälpmedel. Du som brukar beställa inkontinenshjälpmedel med en pappersblankett kan nu även beställa via internet. Pappersblanketten finns kvar som vanligt.
 • Beställa diabeteshjälpmedel. Du som har diabetes kan beställa dina hjälpmedel, till exempel blodprovstagare och lansetter, via Mina vårdkontakter. Detta är ett komplement till den vanliga pappersblanketten.
 • Beställa näringsprodukter. Du som har fått näringsprodukter, exempelvis näringsdrycker, på recept kan beställa hem dem via Mina vårdkontakter i stället för att använda pappersblanketten.
 • Registrera i Svenska reumatologiregistret. Du som har ledgångsreumatism (reumatoid artrit) kan registrera dina mätningar av sjukdomen i Svenska reumatologiregistret via Mina vårdkontakter.
 • Boka teckenspråkstolk.
 • Hantera dina läkarintyg. I dagsläget kan du endast ta del av läkarintyg från Capio S:t Görans sjukhus. Övriga sjukhus kommer att ansluta sig efter hand.
 • Läsa din journal och följa din vårdprocess.I dagsläget kan endast du som är patient på Capio S:t Görans Sjukhus se din vårdinformation, men du kommer successivt kunna se information från fler vårdgivare i länet. 

Det är ännu inte möjligt att kontakta mottagningar i resten av landet via Mina vårdkontakter.

Fäll ihop

Så fungerar Mina vårdkontakter

Så fungerar Mina vårdkontakter

Du kan logga in på två olika sätt i Mina vårdkontakter. Antingen använder du e-legitimation eller lösenord och sms.

E-legitimation

Med e-legitimation kan du logga in direkt. E-legitimation kan du skaffa hos din bank eller Telia. För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och uppnått en viss ålder. E-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor kallas Mobilt BankID. Läs mer på e-legitimation.se

Lösenord och sms

Om du väljer inloggning med lösenord och sms, behöver du först beställa hem lösenordet. Det kan du göra här. Lösenordet skickas med ett brev till den adress där du är folkbokförd. När du sedan loggar in får du en engångskod till mobilen. Detta för att säkerställa att det är rätt person som använder Mina vårdkontakter.

Engångskoden skickas som sms till mobiltelefonen varje gång du loggar in. Därför behöver det finnas ett aktuellt mobiltelefonnummer registrerat i Mina vårdkontakter. Du registrerar mobiltelefonnumret när du beställer lösenord första gången och kan sedan ändra det vid behov inne i Mina vårdkontakter.

Om du har eftersändning skickas inte brevet med lösenordet ut. Om du inte bor på din folkbokföringsadress rekommenderas e-legitimation.

Fäll ihop

Mina vårdkontakter för barn och ungdomar

Mina vårdkontakter för barn och ungdomar

För ärenden som gäller barn till och med 12 år utför du dessa genom din egen inloggning i Mina vårdkontakter. Logga in här och klicka på "Lägg till barn att vara ombud för" och ange barnets personnummer.

Barn över 13 år behöver ha en egen inloggning - beställ gärna e-legitimation i god tid. Barn kan även beställa ett eget lösenord efter att de fyllt 13 år.

Här kan du läsa mer om ombudsfunktionen.

Fäll ihop

Logga in i Mina vårdkontakter för anhörigs räkning

Logga in i Mina vårdkontakter för anhörigs räkning

Gör så här om en anhörig bett dig att utföra dennes ärenden i Mina vårdkontakter.

 1. Logga in på din anhörigs användarkonto
 2. Klicka på "Vårdmottagningar" och välj sedan mottagning
 3. Välj tjänst (till exempel Beställa tid)
 4. Klicka på rubriken "Kontaktinformation" och fyll i ditt namn och telefonnummer i fältet "Skrivet av närstående" respektive "Telefonnummer till närstående".

OBS! Den anhörig som du ska utföra ärendet åt, måste ha lämnat ifrån sig uppgifterna frivilligt. Om din anhörig till exempel är dement och inte själv kan ta ställning i frågan, rekommenderar vi istället att ni sköter kontakterna med vården på traditionellt vis.

Fäll ihop

Kostnadsfri tjänst

Kostnadsfri tjänst

Det kostar inget att använda Mina vårdkontakter, men om en förfrågan leder till ett besök eller ett förnyat recept gäller landstingets avgifter och regler.

Fäll ihop

Tekniska krav

Tekniska krav

För att använda Mina vårdkontakter måste du ha tillgång till en dator, surfplatta eller en mobiltelefon med internetuppkoppling. Javascript behöver vara aktiverat på datorn för att webbsidorna ska kunna visas korrekt, ofta är det redan automatiskt aktiverat i webbläsaren. Du måste även tillåta cookies. Mer om tekniska krav.

Fäll ihop

Support

Support

Om du har problem med att logga in eller har någon annan fråga kan du kontakta supporten. Det gör du genom att fylla i ett webbformulär eller ringa 08-123 135 00. Supporten har öppet alla dagar 06:00-22:00.

Fäll ihop

Sekretess

Sekretess

Med den säkra personliga inloggningen i Mina vårdkontakter är personuppgifter och information skyddad från obehöriga. Ärenden som skickas via Mina vårdkontakter hanteras av samma personal som du möter på mottagningen. När du skickar ett ärende till din mottagning kan ärendet läsas av dig, ärendemottagaren på mottagningen och den vårdgivare som besvarar ärendet.

Uppgifterna i Mina vårdkontakter behandlas på samma sätt som i patientjournaler. Information om vad som gäller för journaluppgifter och vilka rättigheter du har finns i  artikeln Patientjournalen.

Mer om Mina vårdkontakter

Fäll ihop
Skriv ut (ca 5 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-05-22
Redaktör:

Åsa Schöldéen, 1177.se


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2014-07-09