Läs veckans frågor från stockholmarna

Här samlar vi de frågor som sjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden fick på telefon förra veckan. De vanligaste frågorna handlar om hur man kan lindra olika besvär från förkylningar. Klicka på länkarna, så får du tips om vad du kan göra själv och när du bör söka vård.

Frågor om barn

Vi har fått många frågor om löss. För att bli av med lössen är det viktigt att alla som kan vara smittade blir undersökta, så att alla som har löss kan behandlas samtidigt. Efter behandlingen kan barnen gå till förskolan eller skolan under förutsättning att kontakt hår mot hår undviks den första veckan. Har ditt barn långt hår kan det vara bra att ha det uppsatt. Fortsätt att kamma regelbundet. Det är bästa sättet att upptäcka löss tidigt. Läs mer om löss och hur du blir av med dem  

Vi har också fått frågor om springmask. Läs mer om hur du blir av med springmask och hur noga du behöver vara med städnign och hygien om ni haft mask i familjen.  

Vi har också fått frågor om:

Gör ditt barns vårdärenden via nätet

Här på webbplatsen kan du kontakta en mottagning för att till exempel förnya ditt barns recept eller boka tid åt ditt barn. Läs mer på 1177.se/loggainbarn.

Frågor om vuxna 

Just nu har många stockholmare feber, värk i kroppen, hosta, huvudvärk och täppt näsa. Många mår riktigt dåligt och är sjuka länge, vanligt att man varit dålig i en vecka eller längre.

Det är också många som har besvär från bihålorna efter en förkylning, med svullnad kring ögon och näsa, tryck i huvudet eller ilande känsla i käken.

Vi har också fått frågor om:

  • Diarréer och kräkningar. Se till att du får i dig vätska, men kom i håg att inte dricka för mycket åt gången - små klunkar ofta är bäst.
  • Skadade handleder och fotleder.
  • Läkemedel - Läkemedelsupplysningen är en upplysningstjänst dit du kan ringa och ställa frågor om dina mediciner – till exempel hur de fungerar, hur du ska ta dem eller hur de ska förvaras. Du når dem på nummer: 0771-46 70 10.

Du sparar värdefull tid genom att vända dig rätt i vården direkt. Om du behöver vård snabbt, men inte har en livshotande skada eller sjukdom, får du snabbast vård på en vårdcentral eller på en närakut. Det gäller alla, även barn. Är du osäker på vart du ska åka, ring kortnummer 1177 så hjälper sjuksköterskorna dig, dygnet runt. 

Här guidar vi dig till Stockholms husläkarmottagningar, närakuter och akutsjukhus.

Logga in för att beställa mer medicin

Om du behöver förnya ditt recept kan inte sjuksköterskorna på telefon 1177 hjälpa dig, du kan däremot logga in här och fråga om den kan förnyas. Om du loggar in kan du också boka tid till vårdcentralen eller få veta vart en remiss har skickats. 

Text: Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden

Till alla nyheter