Svullna lymfkörtlar

Allmänt

Lymfkörtlarna ingår i lymfsystemet och är en viktig del av kroppens försvar mot infektioner. Via ett nät av lymfkärl har lymfkörtlarna kontakt med varandra. De finns bland annat under huden, till exempel på halsen, i armhålorna och i ljumskarna.

En lymfkörtel hos en vuxen är ungefär lika stor som ett risgryn och kan inte kännas. Barn däremot kan ha större lymfkörtlar som känns tydligt.

Om man får en infektion orsakad av bakterier eller virus reagerar lymfkörtlarna med att börja producera antikroppar, öka i storlek och göra lite ont. Lymfkörtlarna svullnar nära det område på kroppen som är infekterat. Om man till exempel har en infektion i luftvägarna eller i halsen svullnar i första hand lymfkörtlarna under hakan och på halsen och man kan känna dem som avlånga, lätt ömmande knölar under huden.

När infektionen har gått över kan det dröja upp till en månad eller längre innan lymfkörtlarna återfår sin vanliga storlek. Ibland går lymfkörtlarna inte helt tillbaka i storlek fast infektionen har gått över.

Cancerceller som spritt sig i kroppen kan orsaka svullna lymfkörtlar, men det är ovanligt att cancer upptäcks på det sättet. Svullna lymfkörtlar som orsakas av cancer är inte ömma. Det finns också en ovanlig form av cancer, lymfom, som kan uppstå i själva lymfkörtlarna.

Behandling

Det beror på vad som orsakat att lymkörtlarna svullnat om man behöver behandling eller inte.

När ska man söka vård?

Om man har svullna lymfkörtlar och är orolig över det kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Om man har en eller flera svullna lymfkörtlar, som är större än två centimeter i diameter, ska man kontakta en vårdcentral inom några dagar.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Stockholms län

Söka hjälp och stöd i stockholms län

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

 

Hitta din vårdcentral

Senast uppdaterad:
2011-08-11
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och allmän kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2013-08-12