Paniksyndrom

Alla kan gripas av panik någon gång och det är inte farligt. Det går över av sig själv, men det kan vara en obehaglig och skrämmande upplevelse.

Paniksyndrom är när man får plötsliga och återkommande panikattacker som gör att man känner en intensiv rädsla eller ångest utan att man kanske förstår varför.

Att man får en enstaka panikattack betyder inte att man har paniksyndrom. Vid paniksyndrom kommer attackerna gång på gång och man oroar sig för att få flera attacker. En attack brukar börja plötsligt och når en topp inom några minuter för att sedan gradvis försvinna.

Panikattackerna och rädslan för nya panikattacker kan göra att man förändrar sitt beteende. Man börjar kanske undvika platser och aktiviteter som kan utlösa nya attacker eller vara svåra att lämna snabbt om man får en attack. Det kan till exempel vara platser med folkträngsel, resor med buss, tåg eller tunnelbana och biobesök.

Det finns bra behandling vid paniksyndrom.

Hur märker man att man har paniksyndrom?

Vanliga symtom på panikattack är att man känner en överväldigande panik eller rädsla för att dö. Attacken brukar vara i några minuter.

Under panikattacken är det vanligt att man:

  • får hjärtklappning och svårt att andas
  • känner som en klump i halsen eller magen
  • börjar svettas
  • får yrsel
  • blir torr i munnen
  • känner stickningar eller domningar i fingertopparna
  • börjar skaka och darra i kroppen.

Illamående, frossa och en rädsla för att tappa kontrollen är andra vanliga symtom.

Paniksyndrom innebär att man har återkommande panikattacker. Man blir rädd och känner ångest för att få nya attacker.

Vad kan man göra själv?

Det är bra att prata om hur man känner sig med någon man har förtroende för. För en del kan det också hjälpa att skriva om de jobbiga känslorna. Motion, avslappning och övningar i mindfulness kan också lindra symtomen och minska oron för nya attacker.

Att skaffa sig kunskap om paniksyndrom, till exempel genom att läsa böcker om hur det behandlas är bra. Det kan också vara ett viktigt steg mot att söka hjälp.

Behandling

Paniksyndrom kan behandlas med läkemedel, psykoterapi eller en kombination av båda.

Den typ av läkemedel man kan få används också vid depressioner. Eftersom det brukar ta några veckor innan denna medicin börjar verka kan man behöva en lugnande medicin under den tiden.

En form av psykoterapi som kallas kognitiv beteendeterapi, KBT, brukar fungera bra när man har paniksyndrom. I en del landsting kan det finnas möjlighet att få KBT-behandling via internet.

Det finns olika typer av psykoterapeutisk behandling och det kan vara individuellt från person till person vad som passar bäst. För att behandlingen ska hjälpa är det viktigt att man får bra kontakt och känner förtroende för den terapeut man pratar med.

När ska man söka vård?

Om man har så stora besvär av sina panikattacker att man har svårt att klara sin vardag behöver man söka hjälp.

I första hand bör man kontakta en vårdcentral, skolhälsovården eller en ungdomsmottagning om man är under 25 år.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Råd till närstående

Panikattacker är skrämmande inte enbart för dem som får attackerna. Som anhörig eller närstående kan man också bli rädd och känna att man inte vet vad man ska göra. Därför är det bra om man skaffar sig kunskap om vad paniksyndrom är.

Ibland kan man också behöva uppmuntra den som har paniksyndrom att söka professionell hjälp.

Man kan få stöd från andra i samma situation, till exempel i en stödorganisation som Svenska Ångestsyndromsällskapet, ÅSS.

Lästips

Ingen panik: Fri från panik- och ångestattacker i 10 steg med kognitiv beteendeterapi. Per Carlbring och Åsa Hanell. Natur & Kultur 2011

Tänk om jag är knäpp?: Om ångest, panik, fobier och tvångstankar. Christina Gustavson. Ica bokförlag 2006

 

Stockholms län

Fråga om råd

Ring telefonnummer 1177 för råd. Våra sjuksköterskor svarar dygnet runt. Du kan också logga in och skriva en fråga – du får svar inom en timme.

Råd med tolk: på arabiska, tel 0771-1177 90 eller på somaliska, tel 0771-1177 91

 

Söka vård och stöd i Stockholms län

Om du drabbats av en panikattack behöver du normalt inte åka till en akutmottagning. Attacken är ofarlig och går över. Om du däremot får flera attacker bör du beställa tid på din vårdcentral eller ungdomsmottagning.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

 

KBT via nätet

Du som bor i Stockholms län och har besvär av depression, social fobi eller paniksyndrom kan få KBT-behandling via nätet.

Läs mer om hur behandlingen går till och hur du anmäler dig.

Vad kostar det?

Det obligatoriska inledande läkarbesöket kostar 350 kr. Efter det betalar du 100 kr/vecka för behandlingen. Faktura skickas varje vecka.Behandlingen pågår i 12 veckor och vid 1100 kr får du ett frikort.

Läs mer om hur du stämplar i ditt högkostnadskort när du genomgår en behandling via nätet.

Läs mer om internetbehandlingar i Stockholms län.

 

För dig som vill veta mer – regionalt vårdprogram Ångestsyndrom

Du som vill läsa mer om ångestsjukdomar och hur man inom Stockholms läns landsting arbetar med utredning, diagnos och behandling, kan ta del av det regionala vårdprogrammet Ångestsyndrom.

Publicerad:
2012-11-09
Redaktör:

Birgitta Dalenstam Lindgren, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2013-04-03
Skribent:
Måns Widman, frilansskribent 
Redaktör:
Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden 
Granskare:
Christian Rück, överläkare, Psykiatri Sydväst, Karolinska Universitetssjukhuset